Preplanuli ten svet novine svet portal
Svet

June 9, 2024 15:45

By

Prirodni saveznici za preplanuli ten: Ove namirnice pomoći će vam da brže pocrnite

Preplanuli ten je moguć uz određene namirnice

Mnogi ljudi vole izgled preplanule kože, ali produženo izlaganje suncu nosi niz rizika, uključujući rak kože. Čak i kada nosite kremu za zaštitnim faktorom, sunčanje na otvorenom nije bez rizika.

Preplanuli ten svet novine svet portal

Getty images

Namirnice za preplanuli ten

Istina je da dugotrajno izlaganje sunčevim zracima nije nešto što bi vam bilo koji lekar preporučio, ali uz odgovarajuću zaštitu, mudro sunčanje i konzumiranje pojedinih namirnica, dobićete idealnu boju na bezbedan način.

Mango je bogat vitaminom A. Ovo pomaže vašoj koži da dobije preplanuli ten privlačeći sunčeve zrake, što će vam dati poseban sjaj. Tu takođe spadaju breskve i dinje.

Lubenica ne samo da sadrži dobar vitaminski sadržaj, već je i puna vode, što je važno kada izlažete svoje telo suncu. Voda pomaže u hidrataciji vaše kože. Vitamini B koji se nalaze u lubenici takođe povećavaju sposobnost vaše kože da tamni.

Preplanuli ten svet novine svet portal

Getty images

Zeleno lisnato povrće kao što su spanać, salata i kelj takođe su saveznici preplanulog tena. Oni baš kao i šargarepa obiluju betakrotenom. Odličan su izbor za ljude svetlijeg tena.

Pročitajte Pripremite se za letnje dane – Jednostavni saveti da vaša koža zablista a vi budete puni samopuzdanja

Povrće i voće narandžaste boje, poput šargarepe, batata i kajsije bogato je betakarotenom i vitaminom A. Ti spojevi štite od opasnog UVA i UVB zračenja i podstiču proizvodnju melanina. Što je proizvodnja melanina veća, to je i boja tamnija. Međutim ne treba preterivati sa batekarotenom jer ten može da poprimi narandžastu boju.

Preplanuli ten svet novine svet portal

Getty images

Drugo povrće poput paprike, tikvice ili paradajza takođe može da pripremi vašu kožu za sunčanje. Paradajz obiluje karotenoidima koji pospešuju tamnjenje, dok likopen koji sadrže koži vraća elastičnost i smanjuje upale nastale štetnim UV zračenjem.

Jaja su bogata vitaminima A, B, D i E. Žumanca sadrže revitalizujuće hranljive materije poput vitamina B6 i omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje dobro pripremaju kožu za sunce i preplanuli ten.

Riboflavin je baš kao i tirozin sastavni deo krema za samopotamnjivanje i deluje na sličan način. On pospešuje proizvodnju melanina zbog čega koža brže tamni. Najbolji izvori su bademi, skuša, losos i pastrmka, sušeni začini kao što su paprika i korijander. Sve te namirnice obiluju vitaminom B2, a bademi i vitaminom C koji je neophodan za proizvodnju pigmenta.

Preplanuli ten svet novine svet portal

Getty images

Klonite se citrusa, peršuna i potočarke jer ove namirnice bi mogle negativno da utiču na vaše pokušajte da pocrnite.

Takođe, ne zaboravite da unosite dovoljno tečnosti, pogotovo u letnjem periodu. Redovno hidrirajte kožu kako bi ostala zdrava, elastična i zadržala boju. Preporučljivo je da svakodnevno pijete do dva litra vode.

AUTOR: Svet

FOTO: GETTY images