

Princ od Vranje otkriva recept koji osvaja – vranjanska samsa puna duše juga
Vranje je poznato po specifičnoj kuhinji koja spaja ukuse juga Srbije sa mirisima starinskih domaćih jela, a jedno od najpoznatijih jela koje se uvek nađe na trpezi jeste – samsa. Ovo je omiljeno jelo pevača Princa od Vranja, Stefana Zdravkovića, momka koji je Srbiju predstavljao na Eurosongu i koji često ističe da ga upravo ovaj miris domaće samsa-pite podseća na detinjstvo i rodni kraj.

Ivan Vučićević
Samsa je zapravo vrsta pita koja se pravi od tanko razvučenih kora, punjenih mesom, sirom ili krompirom, a poznata je po sočnosti i specifičnom načinu slaganja u obliku spirale ili slojeva koji se tope u ustima. Naziv samsa vodi poreklo iz turske i arapske kuhinje (od reči sambusak), a kroz vekove je postala sastavni deo balkanske tradicije, posebno u južnim krajevima Srbije. Vranjanci su je prilagodili svom ukusu – dodali domaću mast, kajmak i začine, stvarajući potpuno jedinstven ukus.
Princ od Vranje je za Svet otkrio svoj omiljeni recept…
Sastojci za vranjansku samsu:
- 500 g tankih kora za pitu
- 400 g mlevenog mesa (najčešće mešano)
- 1 glavica crnog luka
- 2 jajeta
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja ili istopljene masti
- So, biber, mlevena paprika po ukusu
- Po želji – malo kajmaka ili kiselog mleka za posluženje

M.M./ATAImages
Priprema:
- Priprema fila:
- Na malo ulja propržiti sitno seckan crni luk dok ne omekša, zatim dodati mleveno meso i začine. Dinstati dok meso ne promeni boju i dok ne ispari tečnost. Ostaviti da se malo prohladi.
- Slaganje:
Umutiti jaja sa jogurtom i malo ulja – to će biti smesa za premazivanje kora.
Svaku koru premazati ovom smesom, staviti nekoliko kašika mesa i uviti u rolat. Rolne ređati u krug u podmazan pleh, tako da čine spiralu. - Pečenje:
Kada je cela samsa složena, odozgo premazati ostatkom smese od jaja i jogurta. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni. - Posluženje:
Kada se malo prohladi, iseći na parčiće i poslužiti uz kefir, kiselo mleko ili domaći kajmak.

ismail gazel / Getty Images
Zanimljivost o nazivu:
Reč samsa potiče od arapske reči sambusak – naziv za punjene trouglaste pite od testa. Ovaj naziv i recept širili su se Osmanlijama, pa su različite verzije stigle do Balkana. U Vranju je recept dobio svoj pečat: zadržan je naziv, ali je dodata duša juga – domaća mast, začini i ljubav prema ručno rađenim korama.