Priprema krempite svet novine svet portal
Svet

May 31, 2024 17:00

By

Domaćice, spremite se na ozbiljno dobar trik: Nikad brže pravljenje omiljene poslastice poznatog austrijskog cara

Priprema krempite nikad nije bila jednostavnija

Brza priprema krempite kod kuće može da prođe i bez kuvanja fila. Sve što treba da uradite je da ispečete gotove korice i poređajte kolač

Priprema krempite od sad ovako i nikako drugačije 

Krempita je omiljeni slatkiš većine, a sada se može praviti na veoma jednostavan i brz način:

Priprema krempite svet novine svet portal

Guliver Getty Images

Potrebno je:

1 gotovo pakovanje smrznutog testa
1 kesa smeše u prahu za krempitu

Pročitajte 90-ih je bio hit na svakom rođendanu, deca ga obožavaju – Naučite kako da napravite kolač naše mladosti RECEPT

1 kesa šlag kreme
prah šećer

Priprema krempite svet novine svet portal

Guliver Getty Images

Priprema:

Prvo testo razviti veličine pleha izbockati i peći na 220 stepeni C oko 10 do 15 minuta.

Priprema krempite nikad jednostavnija 

Drugu koricu takođe razviti izbockati pa iseći veličine po želji ali ne seći do kraja. I nju ispeći. Istresti u činiju smesu u prahu za krempitu, sipati mleko po upustvu i izmiksati.

Priprema krempite svet novine svet portal

Guliver Getty Images

Kad se pečene korice prohlade istresti svu kremu i brzo razvući. Umutiti šlag kremu pa i nju dodati. Prekriti sa koricom koja je malo isečena. Posuti prah šećerom i ostaviti da odstoji i upiju korice preko noći u frižideru.

Zanimljive činjenice o krempiti:

Prema istorijskoj sociolingvistici, recept za prve krempite potiče iz mešavine dve kuhinje, austrijske i mađarske, u Austrougarskoj carevini. Veruje se da su u ovoj poslastici uživali i uživali austrijski car Franc Jozef i njegova supruga Sisi.

Pročitajte Detinjstvo nije moglo da prođe bez bakinog specijaliteta – Starinski kolač nedeljom posle ručka bio je obavezan RECEPT

Međutim, jedno od imena ovog kolača u PoljskojNapoleonka, ukazuje na to da može poticati i od francuskog kolača zvanog mille-feuille, mada se on, iako sličan krempiti, pravi sa tri reda kora. Tačno poreklo ovog kolača nije poznato, iako se veruje da je njegov savremeni oblik osmislio čuveni francuski kuvar Mari-Antoan Karem (franc. Marie-Antoine Carême).

AUTOR: SVET

IZVOR: Stil Kurir

FOTO: GETTY images