svet

October 11, 2013 17:05

By

Pripremite se za let: 10 stvari koje ne smete da unesete u avion!

prtljag
Vrlo čest scenario: na putovanjima kupujemo niz predmeta i suvenira, a dolaskom na aerodrom kofer puca po šavovima. Međutim osim ograničenja težine, postoji još jedan, veći i ozbiljniji problem – neke stvari je protivzakonito prenositi preko granice. Sledi deset stvari koje nikada neće proći carinu na aerodromu.

Apsint
Moderni apsint značajno se razlikuje od niskokvalitetne, otrovne vrste koja se nekada proizvodila od otrovnih metalnih soli povezanih s halucinogenim svojstvima koja je bila popularna u vreme Van Goga. Međutim, i dalje je protivzakonito preko određenih granica prenositi određene vrste apsinta zbog nedostatka regulacije. Konkretno, boce na kojima se tvrdi da sadrže 10 delova na milion ili više hemijskog tujona zabranjene su. Osim toga, ako baš želite da prenesete bocu ovog pića, svakako pripazite i na samu ilustraciju na boci. Naime, nešto nalik mrtvačkoj glavi sigurno neće biti dobro došlo na aerodromu, piše budgettravel.com.

Određene biljke i proizvodi od tih biljaka
Zaljubljenici u baštovanstvo mogli bi imati problema s unošenjem određenih biljaka u druge zemlje. Tako će na primer bilo koja biljka koju želite da unesete u SAD pa čak i proizvodi izrađeni od slame, završiti na carinskoj kontroli. Za unos vam je potrebna dozvola čak i za na prvi pogled bezazlene stvari, poput ukrasnih venaca, rasadnike i semenke. Ostalu faunu, kao i onu okarakterisanu kao “štetan korov” nije dopušteno prevoziti.
Kako biste bili sigurni da svoju biljku nećete morati dao stavite na aerodromu, pre puta svakako proverite listu zabranjenih biljaka i, ako je potrebno, zatražite dozvolu.

Slonovača, uključujući i nakit od slonovače
Sasvim je logično pretpostaviti da vam je za prevoženje slonovače potrebna dozvola, s obzirom na zakon o ugroženim vrstama. U SAD se, na primer, može uvesti antička slonovača stara više od stotinu godina i sa službenom dokumentacijom, a zbog krivolova, svaki predmet od slonovače star manje od 100 godina zabranjen je.
Ako želite da kupite nakit od slonovače, kornjače i kitove kože i kostiju, najbolje je pre kupovine proveriti sme li se to uopšte kupovati i prevoziti.

Drevni artefakti
Iz razloga što su brojni predmeti ukradeni iz muzeja i crkava, svaki drevni artefakt zahteva službenu izvoznu dozvolu. Ako kupujete drevne suvenire, svakako se pre toga dobro raspitajte i proverite da ne bi prisilno ostali na aerodromu.

Proizvodi na bazi mesa
Ovo se posebno odnosi na meso afričke divljači i proizvode od mesa, poput mešavine za supu. Uvoz tih proizvoda mogli bi u određene zemlje doneti ozbiljne patogene klice koje mogu da prenesu slinavku, šap, afričku svinjsku kugu, kravlje bolesti i ptičj grip. To važi i za konzervirane i suvomesnate proizvode. Kako biste bili sigurni, svakako proverite pravila i zakone pre putovanja.

Veliki suveniri s Kube, Irana i Sudana
Ekonomske sankcije sprečavaju posetiocima vraćanje i donošenje suvenira iz tih zemalja (na primer, kubanske cigarete). Ako želite nešto uvesti trebaće vam posebne dozvole, ali se one vrlo retko dobijaju. Uz ovo postoji nekoliko pravila: knjige, časopisi, filmovi, fotografije, plakati, likovna umetnost i muzika su u redu, pod uslovom da im je vrednost manja od 100 dolara.

Većina voća i povrća
Jedna mala voćka unesena u avion uzrokovala je u Kaliforniji pošast mediteranske voćne mušice ranih 80-ih, koja je pretila domaćoj poljoprivredi, a vlada je morala da izdvoji 100 miliona dolara za njeno uklanjanje. Dosta zemalja ima popis dopuštenog voća i povrća, a većina uvoza zahteva posebnu dozvolu. Cariniku na kontroli nužno je pokazati voće i povrće, naročito ako je egzotično. Ako to ne učinite, mogli biste biti kažnjeni novčanom kaznom.

Dizajnerski lažnjaci i ‘fejkovi’ rekvizita s crtanim likovima
Na putovanjima se vrlo često čini vrlo primamljivo natrpati kofere jeftinim dizajnerskim lažnjacima, poput lažnih Šanelovih torbica i celog niza stvari s likom Mikija Mausa. Međutim činjenica je da lažnjaci podležu autorskim pravima i zaštitnim znacima. Na primer, na carini u SAD vlada je toliko ozbiljna u sprovođenju tih zakona da se lažnjaci neretko oduzimaju putnicama. Ako baš želite da nosite kopiju neke dizajnerske torbice, jednu možete da ponesete, ali imajte na umu da takvih lažnjaka možete imati samo po jedan komad. Tako su jedne naočare, jedne farmerke i jedna torba dopustivi, ali teško da ćete carinu proći ako u koferu imate tri lažne torbice.

Više od 10.000 dolara gotovine
Ako sa sobom nosite veći iznos gotovine, to morate da prijavite. Naime, veću količinu gotovine ‘švercuju’ uglavnom krijumčari droge pa je to pod strogom kontrolom američke imigracijske službe i carina. Osim gotovine, broje se i novčane uputnice, čekovi i kovani novac. Za unos novca u SAD potrebno je imati ‘Izveštaj o Međunarodnom transportu novca od monetarnih instrumenata’ koji izdaje carina, inače biste mogli biti u opasnosti da dobijete i do pet godina zatvora.

Haićanski bubnjevi od kozje kože
Neki bubnjevi načinjeni od kozje kože nisu ispravno tretirani i napravljeni, a osim toga usko su povezani s krijumčarenjem opasnog antraksa u njihovoj unutrašnjosti. Stoga se nalaze na užem popisu centara za kontrolu bolesti, a isto važi i za neke afričke bubnjeve.

izvor: Tportal.hr