Carrot juice
svet

septembar 23, 2015 11:27

By

Probajte najzdraviji napitak na svetu

Carrot juice

Prirodni sokovi su sve popularniji dodatak ishrani jer na taj način možete da unesete u organizam i namirnice koje inače ne volite da jedete. Međutim, ovaj napitak može i da vam produži život.

Sok se pravi od šargarepe, jabuke, limuna i đumbira, ima strahovit uticaj na vaše zdravlje i, što je najvažnije, lako se sprema: sve sastojke ubacite u sokovnik i dobijeni sok popijte odmah.

Zašto šargarepa?

Popravlja vid, delotvorna je protiv raka, kožu čini mladom i zdravom, dobra je za srce, čisti telo, dobra je za zdravlje zuba i desni, kao i u borbi protiv srčanog udara.

Zašto jabuka?

Jača imunitet, pomaže mršavljenju, stimuliše rad bubrega, jetre i žuči, štiti od bolesti usne šupljine, stimuliše probavu, štiti srce i krvne sudove, pomaže kod stresa, umora i nesanice, štiti od bakterija i virusa, sprečava nekoliko vrsta raka.

Zašto limun?

Čisti jetru i stimuliše njen rad, prirodni je antiseptik i antioksidans, sprečava grip, prehladu i mnoge vrste infekcija, pomaže kod kolika i želudačnih tegoba, pomaže probavi, podstiče stvaranje enzima u jetri, normalizuje rad creva i olakšava njihovo pražnjenje, sprečava gingivitis i stomatitis, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i povećava nivo dobrog holesterola, alkalizuje organizam, sprečava grčeve i bolove u mišićima, reguliše rad metabolizma, štiti od stresa i depresije, smanjuje rizik od moždanog udara, sprečava nastanak bubrežnih i žučnih kamenaca, štiti od osteoporoze.

Zašto đumbir?

Ublažava želudačne tegobe i nadutost, ublažava kašalj i olakšava bol u grlu, olakšava mučninu, posebno morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu usled hemoterapije, poseduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva zbog čega se koristi kao prevencija gripa i prehlade.

Đumbir je takođe anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija, ima antiupalna svojstva zbog kojih se koristi kod lečenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva.

Hemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprečavanju procesa biosinteze prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale. Delotvoran je protiv artritisa, sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu varenju i sprečavaju grčeve, sprečava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, smanjuje nivo holesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka, koristi se za lečenje želudačnih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.

A sad dobro razmislite hoćete li ovaj napitak da napravite odmah i osigurate sebi dug i zdrav život.


IZVOR: lepotaizdravlje.rs

FOTO: guliver/thinkstock