Prolećno čišćenje kuće svet novine svet portal
Svet

April 7, 2024 14:15

By

Vreme je za prolećno čišćenje: Evo kako da vam kuća zablista bez mnogo muke

Prolećno čišćenje kuće može proći bez stresa

Nije lako početi sa „generalkom” koju valja obaviti s dolaskom proleća. Magazin „Srećna žena” u novom broju otkriva kako da ta nemila obaveza prođe bez stresa i da vam dom zablista kao da ste se tek uselili u njega!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TV Novele (@tv_novelesrbija)

Jednostavni saveti za prolećno čišćenje kuće

1. Kuhinja

* Prvo temeljno očistite frižider i zamrzivač. Najbolje je da to uradite jedan dan pre nego što odete u nedeljnu kupovinu s obzirom na to da vam je frižider tada najprazniji. U njega obavezno stavite proizvod protiv neprijatnih mirisa, koji ujedno sprečava da jedna namirnica poprimi miris druge (nije baš sjajno kad kolači zamirišu na kulen ili salamu, zar ne?).

* Dobro očistite unutrašnjost svih kuhinjskih elemenata i ormarića i to tako što ćete izvaditi sve što je u njima, obrisati prašinu, a onda stvari vratiti nazad. To je ujedno i sjajna prilika da se rešite onoga što vam ne treba, a zauzima vam prostor!

* Takav vid čišćenja je odličan ako vam ormarići služe kao svojevrsna ostava – u njima se sigurno nalaze proizvodi kojima je istekao rok trajanja, tako da iskoristite priliku da ih bacite u kantu za otpatke.

* Očistite prljavštinu koja se nakupila na mestima na koja obično ne obraćamo previše pažnje, kao što su kvake na vratima, prekidači za svetlo… Ako na njima ima i masnoće, najbolje ćete je očistiti krpom koju ste umočili u alkohol ili sirće.

* Pločice je najbolje očistiti sredstvom koje sadrži amonijak – u tom slučaju ne morate ispirati površinu nakon čišćenja.

Savet plus! Ako imate aspirator u kuhinji, ne zaboravite da ga očistite vrlo temeljno jer se prljavština nakuplja i u njemu. Za čišćenje aspiratora takođe možete koristiti mešavinu amonijaka i vode.

2. Kupatilo

* Za čišćenje pločica koristite mešavinu amonijaka i vode (po pola šolje oba sastojka). Otvorite prozor kako ne biste udisali amonijak.

* Istom mešavinom možete očistiti vrata tuš kabine. Ukoliko pak imate zavesu, skinite je i dobro operite kako biste uklonili buđ i vlagu.

* Ormariće u kupatilu takođe treba očistiti. Baš kao i u slučaju kuhinjskih elemenata, to je odlična prilika da se rešite stvari koje ne koristite, da proverite rok trajanja šminke i kozmetičkih preparata…

Savet plus! Pošto završite sa čišćenjem, u kupatilo postavite osveživač vazduha ili mirišljavu sveću.

Prolećno čišćenje kuće svet novine svet portal

Getty images

3. Spavaća soba

* Vreme je za laganije pokrivače – jorgane treba odložiti u ormar, s tim što ih pre toga možete oprati.

* Zavese takođe treba oprati, a preporučuje se i promena posteljine (ako ste zimi koristili jastučnice od frotira, sada ih zamenite onima od nešto laganijih materijala).

Savet plus! Zavese je dovoljno osvežiti u mašini za pranje veša. Obavezno uključite centrifugu i okačite ih čim se proces završi – tako nećete morati da ih peglate.

4. Dnevna soba, trpezarija i radna soba

* Temeljno očistite police za knjige, komode, stolove… Sklonite knjige, časopise i druge stvari koje držite na njima kako biste obrisali prašinu, a onda sve vratite na mesto.

I ovde važi pravilo da se rešite stvari koje vam ne trebaju, kao što su stari časopisi ili ukrasi koji vam se nisu dopadali. Knjige koje ne planirate da čitate možete pokloniti biblioteci.

* Ne zaboravite da očistite nameštaj – sofe, fotelje, stolice…
Savet plus! Ukoliko imate mogućnost, možete angažovati firmu koja se bavi dubinskim čišćenjem nameštaja i na taj način prolećno čišćenje kuće će biti mnogo lakše.

Prolećno čišćenje kuće svet novine svet portal

PROMO

Na šta još treba da obratite pažnju prilikom prolećnog čišćenja saznaćete čim nabavite novi broj magazina „Srećna žena”, koji vas čeka kod vašeg prodavca novina, a odsad izlazi jednom mesečno – svakog petog u mesecu!

AUTOR: Svet

IZVOR: Srećna žena

FOTO: GETTY images