svet

February 3, 2014 00:40

By

Prva sednica: Komisija za istragu napada na novinare startuje 6. februara

DuskoJovanovic

Komisija za praćenje i ispitivanje istraga nerešenih napada na novinare u Crnoj Gori počeće rad 6. februara, za kada je njen predsednik Nikola Marković zakazao prvu sednicu. Komisija bi trebalo da se bavi propustima nadležnih organa u slučajevima pretnji i nasilja nad novinarima u Crnoj Gori.

U tom telu, pored Markovića, nalaze se još četiri novinara, šest predstavnika iz Tužilaštva, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost, kao i jedan predstavnik nevladinog sektora. Komisija je formirana po uzoru na slično telo koje postoji u Srbiji, a na čijem čelu je Veran Matić.

Marković je ranije kazao da neće dozvoliti da to komisija postane paravan za nečinjenje vlasti, kada je u pitanju rasvetljavanje nasilja nad poslenicima javne reči.
“
Rad ove komisije i odnos državnih organa prema članovima tog tela, pre svega, prema onima koji dolaze iz medija i civilnog sektora, pokazaće da li je Vlada Crne Gore zaista iskrena u nameri da se rasvetle napadi na novinare ili je u pitanju samo još jedno formalno ispunjenje obaveza koje je zadala Evropska unija”, kazao je Marković koji je zamenik glavnog urednika lista “Dan”.

Upitan da li komisija može da postane paravan za nespremnost vlasti da se rasvetle napadi na novinare u Crnoj Gori, Marković je odgovorio odrečno. ““Sigurno neću dozvoliti da se komisija zloupotrebi, kako bi se formalno ispunili neki uslovi, a suštinski ništa ne uradi””, rekao je Marković.

On je naveo da predstavnici medija i NVO sektora u komisiji uvek mogu napustiti to telo.“ “Nećemo dozvoliti da budemo bilo čiji dekor. Ako vidimo da postoji opstrukcija, odnosno da nema volje da se reše slučajevi napada na novinare u svakom trenutku možemo napustiti komisiju””, kazao je on.

Izvor: Blic
Foto: fondacija-duskojovanovic.com