

Cicvara je u mnogim krajevima najvažnije jelo za Božić, a glumica Bojana Stefanović je priprema po ovom crnogorskom receptu
Recept Bojane Stefanović za cicvaru najbolji je
U srpskom narodu brojni su običaji vezani za Božić, a jedan od njih je da se u nekim krajevima uz česnicu i pečenicu priprema i cicvara. Glumica Bojana Stefanović sa svojim pratiocima na Instagramu deli brojne recepte, a jednom prilikom među njima se našao i onaj za cicvaru. Recept Bojane Stefanović oduševio je sve, a ona ga je pripremila onako kako se priprema na Durmitoru.

Ata images
U Hercegovini i oko Zlatibora i dalje živi običaj pripremanja i „ogledanja u cicvari“ na dan Božića. To je jelo koje ukućani prvo jedu na božićno jutro, pre nego što dođe položajnik. Pre nego što počnu da jedu, ukućani se ogledaju u tepsiji cicvare i ako vide svoj odraz, naredna godina će biti dobra, a svi ukućani će dočekati i naredni Božić.
Pročitajte Česnica Ivane Selakov nije kao sve druge, evo zbog čega je njen božićni specijalitet drugačiji
Ovo jelo nekada je važilo za sirotinjsko, potom je decenijama bilo zapostavljeno, da bi se u poslednjih nekoliko godina vratilo na velika vrata. Sada se u mnogim restoranima služi kao srpski specijalitet.
Recept Bojane Stefanović za cicvaru
Sastojci:
300 gr starog kajmaka
400 ml vode
110 gr belog projinog brašna

Priprema:
Vodu i kajmak stavite u šerpu da proključaju, i malo kuvajte da se odvoji mast. Sipajte u tankom mlazu belo projino brašno, stalno mešajući varjačom. Mešajte na srednjoj vatri oko pola sata, dok se cicvara ne “okrene”, tj dok se ne odvoji masnoća.
Služi se uz kiselo mleko, sir ili med.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram