Recept Lepe Lukić svet portal svet Antonio Ahel/ATAImages
Svet

jun 4, 2025 11:36

By

Ovo jelo Lepa Lukić jede svaki dan i zato je i u 85. zdrava, vitalna i mladolika (recept)

Lepa Lukić uveliko gazi devetu deceniju, a za svojih osamdeset i pet godina izgleda i više nego vitalno. Ona smatra da je pored veselog duha koji je oduvek posedovala njenom mladolikom izgledu doprinela i ishrana. Recept Lepe Lukić za vitalnost i dugovečnost je zdrava ishrana, tačnije jela na kašiku.

– Ne volim jaku hranu, volim da je kod mene sve prirodno. Slobodno mogu reći da volim samo jela na kašiku. Roštilj ne uzimam u usta. Nije sad da ja nikada ne jedem meso, pojedem ga i to se desi, ali nisam veliki ljubitelj. Volim suve, domaće kolače, a što se tiče torti, nisam veliki ljubitelj. Uglavnom ne jedem puno slatko i ne prejedam se u svakom smislu te reči – otkrila je pevačica.

Recept Lepe Lukić svet portal svet

Ivan Vučićević

Mnogo vodim računa o tome šta jedem i praktikujem samo laganu ishranu. Konzumiram samo pileće i ćureće meso, ostalo, kažu, nije zdravo unositi u organizam. Pazim da se ne ugojim jer godine čine svoje. Jeo ne jeo, uvek dobiješ poneki kilogram viška, a to mi poprilično smeta.

Liniju uspevam da održim samo zato što volim da jedem kuvano. Lepo kuvam, a ništa ne zapržim. Najviše jedem boraniju, grašak, slatki kupus s teletinom, pile na teflonu bez ulja, bakin hleb… Jedem dosta voća i povrća. Pravim čorbice od karfiola, brokolija, kelerabe, ma prste da poližeš – otkrila je Lepa, a mi vam predlažemo jedan od recepata za jelo koje diva narodne muzike obožava – nešto na kašiku.

Recept Lepe Lukić za čorbu od povrća

Sastojci
– 1 crni luk
– 3 šargarepe
– 1 paštrnak
– 1 koren celera
– 1 keleraba
– 1 krompir
– peršun list, mirođija
– mešavina začina, biber
– maslinovo ulje

Recept Lepe Lukić svet portal svet

Pexels

Luk očistiti, sitno iseckati i dinstati na maslinovom ulju dok ne bude staklast.
Šargarepu, paštrnak i celer, oprati, očistiti i iseckati na kockice i dodati luk, dinstati sve zajedno. Krompir očistiti i iseckati na kockice isto uraditi sa kelerabom, dodati u izdinstano povrće.

Naliti vodu i kuvati dok povrće ne omekša. Prohlađeno povrće izmiksati, ali ne da se dobije krem, nego da ostane grublja tekstura i vratiti u čorbicu.

Pre posluženja u svaku činiju staviti po jednu malu kašičicu kisele pavlake i posuti usitnjenom mirođijom i peršunom .

 


AUTOR: SVET

FOTO: IVAN VUČIĆEVIĆ, PEXELS