Recept Seke Aleksić svet portal svet C slatka tradicija Facebook printscreen
Svet

jul 28, 2025 11:00

By

Ovaj letnji kolač Sekina deca su ocenila sa desetkom: Brzo se priprema, a spoj čokolade i voća daje mu neodoljiv ukus (recept)

Folk diva Seka Aleksić, kako sama priznaje, uživa u pripremi obroka za svoju porodicu, a posebno zadovoljstvo joj predstavlja priprema poslastica. Njih, priznaje, voli jednako kao i njeni sinovi Jakov i Jovan. Svo troje naročito vole pevačicin izvrnuti čokoladni kolač s višnjama. Recept Seke Aleksić za ovu poslasticu osvanuo je na Fejsbuku, kao i reakcije njenih naslednka kada su probali mamin kolač.
Recept Seke Aleksić svet portal svet

C slatka tradicija Facebook printscreen

 

– Čista desetka – rekao je Jakov.
– Jedanaest – našalio se Jovan kome se poslastica izuzetno dopala.
Seka je istakla da je priprema ovog kolača veoma jednostavna, a da mu spoj višanja i čokolade daju božanstven ukus. Takođe je dodala da je najbolji u kombinaciji s kuglom sladoleda.

Recept Seke Aleksić za izvrnuti kolač s višnjama i čokoladom

Sastojci:
Za voćni sloj:
– 600 g smrznutih višanja
– 60 g kristal šećera
– 1 kašičica gustina
Za testo:
– 200 g šećera u prahu
– 120 g brašna
– 45 g kakao praha
– 1 kašičica praška za pecivo
– pola kašičice sode bikarbone
– 2 prstohvata soli
– 2 jajeta
– 120 ml mleka (pomešanog sa kašičicom limunovog soka)
– 130 ml skuvane instant kafe
– 60 ml ulja
– 1 kesica vanillin šećera
Za ganaš:
150 ml slatke pavlake
150 g crne čokolade
Recept Seke Aleksić svet portal svet

C slatka tradicija Facebook printscreen

 

Priprema:
Voćni sloj:
Dno okruglog kalupa, prečnika 23 cm, obložite papirom za pečenje, a stranice malo nauljite. Odmrznite i ocedite višnje. Pomešajte šećer i gustin, a zatim ih pomešajte sa oceđenim višnjama. Ravnomerno rasporedite višnje preko papira za pečenje.
Testo:
Pomešajte sve sastojke u posudi i mutite mikserom 2 minuta. Sipajte polako i ravnomerno smesu preko višanja. Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 35 minuta nepokriveno, a zatim prekrijte papirom za pečenje i pecite tako još 15 minuta. Ostavite kolač u kalupu da se prohladi oko 15 minuta. Nožem odvojite kolač od stranice kalupa i skinite obruč. Kolač prevrnite na tacnu, tako da višnje budu gore.
Ganaš:
Zagrejte slatku pavlaku skoro do ključanja i prelijte je preko crne čokolade. Mešajte dok ne postane glatka smesa i prelijte preko kolača. Kolač možete da poslužite uz kuglu sladoleda.


AUTOR: SVET

IZVOR: C slatka tradicija

FOTO: C slatka tradicija Facebook printscreen