

Bledske kremšnite – slatkiš kojem ćete se uvek sa osmehom vraćati
Recept za kremšnite – da ulepšaju tmurne dane
Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.
Bledske kremšnite – čuveni recept za omiljeni kremasti kolač
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 30 min.
hlađenje: 60 min.
Sastojci:
* 275 g lisnatog testa
* 4 jajeta
* 100 g šećera
* 150 g brašna
* 25 g gustina
* 1 vanil-šećer
* 1 l mleka
* 350 ml slatke pavlake
* šećer u prahu
Pročitajte: Knedle sa šljivama – provereni recept za omiljeni tradicionalni slatkiš s voćem

Foto: Svetlana Belić
SVE recepte sa sajta Bakina kujna možete pročitati na ovom linku!
Priprema:
1. Lisnato testo podeliti na dva dela i svaki deo posebno rastanjiti na
papiru za pečenje. Prvi deo prebaciti zajedno s papirom na pleh za pečenje
i izbockati ga viljuškom, pa peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15
minuta. Drugi deo kore pre pečenja iseći na kvadrate jednake veličine za
poklopčiće, pa ispeći na isti način. Ispečene kore ostaviti da se potpuno
ohlade.
2. Za pripremu fila umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno, gustin i
malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati, pa kad provri sipati u
njega smesu od žumanca uz neprestano mešanje. Kuvati nekoliko minuta
dok se krem ne zgusne, pa skloniti sa ringle.
3. Belanca umutiti u čvrst šam i dodati u topao krem. Lagano promešati da
bi se dobila ujednačena smesa, pa ostaviti da se ohladi.
4. Ispečenu koru staviti u pravougaoni kalup s pokretnim stranicamana čije
dimenzije odgovaraju veličini kore. Preko kore rasporediti mlak fil i
izravnati ga. Sačekati da se fil potpuno ohladi, pa naneti umućeni šlag od
slatke pavlake.
5. Odozgo poređati kvadrate isečene kore i posuti šećerom u prahu. Staviti
u frižider da se ohladi i stegne.
Recept za kremšnite ćete obožavati i vi, i svi članovi vaših porodica!