Rolat torta sa bananama
bakina kujna

July 23, 2023 11:45

By

Kremasta, sočna i puna voća: Rolat torta sa bananama pravi je slatkiš za letnje dane RECEPT

Rolat torta sa bananama – neodoljiva poslastica s ukusom vanile, domaćeg pekmeza od kajsija i banana

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 90 min.
pečenje: 15 min.

Sastojci:
Za koru:
* 6 jaja
* 6 kašika šećera
* 6 kašika brašna
* 2 kašike ulja

Za fil:

* 1 l mleka
* 3 pudinga s ukusom vanile
* 150 g bele čokolade
* 7 kašika šećera
* 250 g putera
* 100 g pekmeza od kajsija
* 2 banane

Pročitajte: Kolač koji ne treba da se peče, savršen za vrele letnje dane – Griz štanglice RECEPT

Rolat torta sa bananama

Ženja Aćimović

Za dekoraciju:
* 300 ml slatke pavlake
* 2 manje banane
Priprema:
1. Za pripremu kore, belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno
muteći mikserom. Na kraju varjačom umešati brašno.
2. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru.
Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Pečenu koru zajedno s
papirom urolati i ostaviti da se ohladi.
3. Za pripremu fila, u šerpu sipati 800 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok
ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding, pa smesu sipati u
ključalo mleko i nadalje kuvati dok se ne zgusne. Dok je puding još topao,
dodati u njega izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
4. Ohlađeni pudig sjediniti s omekšanim puterom i izmiksati.
5. Izdvojiti 2/3 fila, njime premazati koru, te je smotati u rolat. Rolat
ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na parčad.
6. Okrugli kalup prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje i poslagati u
njega red rolata, premazati ih s malo džema od kajsija, prekriti kolutovima
banana i naneti trećinu preostalog fila. Isti postupak ponoviti još jednom,
pa naneti treći sloj rolata i premazati ih ostatkom fila.
7. Tortu ostaviti da se stegne, a zatim je premazati šlagom od slatke
pavlake i ukrasiti.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

A na kioscima možete pronaći najnoviji broj Bakine kujne! Kupite,  čuvajte, kuvajte, jer tu smo zbog vas!

Bakina kujna

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović