
S neba pa u rebarca!
Ne kaže se džaba za rebarca da su hrana bogova! Zapravo, ne kaže se uopšte, ali nakon što budeš probao naš recept za svinjska rebarca pečena na roštilju, svoj roštilj više nećeš paliti ni za jednu drugu hranu…
Pečena rebarca predstavljaju omiljeno jelo gurmana još otkako je praistorijski čovek naučio da lovi mamute i gaji sabljozube tigrove. Poznato je da muškari najčešće na roštilj bace neku kobasicu, krmenadlu ili piletinu (u ulozi salate). Ali dobro je znati da u jesenjim mesecima svinjokoplja i svinjojeda, uz samo malo truda možeš prirediti otmen i elegantan roštilj. Doduše, ima jedan mali problem, a to je da ti za idealno pečena rebarca treba malo više truda i vremena za pripremu. Kako bi mogao da precizno kontrolišeš temperaturu pečenja i da temperaturu držiš konstantnom, najlakše bi bilo koristiti roštilj na plin iako bi dodatni trud trosatnog raspirivanja ćumura rezultirao divnim dimljenim mirisom mesa. Što se tiče priloga, kao i uz svaki roštilj, toplo preporučujemo hladno pivo. Za ekipu koju ćeš zvati na roštilj još toplije preporučujemo CKM redakciju. Možda nismo najfinije društvo i možda ćemo se pojaviti praznih ruku, ali ćemo ti bar svi od reda muvati devojku…
SASTOJCI ZA OBROK ZA 4 OSOBE:
Rebarca: 1,5 kg
Marinada: 2 češnja belog luka, glavica crnog luka, čili-papričica, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašika meda, 4 kašike začinske mešavine (anis, cimet, karanfilići i bibera – sve u prahu), 2 kašike smeđeg šećera, balzamovo sirće
Salsa verde: vezica peršuna, vezica nane, kora jedne narandže, čili papričica, 6 kašika maslinovog ulja, so, biber.
…
Ostatak teksta pročitajte u poslednjem izdanju magazina CKM po novoj ceni od 120 dinara!