Saveti za prevenciju raka svet portal svet
Svet

May 21, 2024 13:10

By

Top saveti za prevenciju raka: Držite bolest podalje od sebe pridržavajući se ovih saveta

Saveti za prevenciju raka znače svima

Da biste sprečili ili makar smanjili rizik od pojave karcinoma, potrebno je da promenite životne navike. Magazin „Srećna žena”, koji vas već čeka na svim kioscima i izlazi svakog 5. u mesecu, donosi vam listu principa kojih bi trebalo da se pridržavate ako želite da držite maligne bolesti dalje od sebe. I ne samo to – unapredićete opšte zdravlje i osećaćete se mnogo bolje! Saveti za prevenciju raka su pred vama.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели TV Novele (@tv_novelesrbija)

1. Zaboravite na cigarete

Pušenje, kao što znate izaziva zavisnost. Ako ste pušač, biće vam potrebna ogromna snaga volje da biste taj porok ostavili iza sebe. Dobra vest je da nije nemoguće ostaviti cigarete – u današnje vreme postoji mnogo aplikacija za mobilne telefone koje vam mogu pomoći u tome, a ako je potrebno, možete se konsultovati sa psihologom (možda zvuči šašavo, ali je i te kako korisno) kako bi čitav proces tekao lakše. Takođe, možete zamoliti osobe iz bliskog okruženja s kojima provodite najviše vremena da vam budu podrška tokom odvikavanja od pušenja. Naravno, niko ne očekuje da se rešite poroka preko noći, ali malo-pomalo smanjujte broj popušenih cigrata na dnevnom nivou.

Zašto? Da li ste znali da duvanski dim sadrži više od 70 kancerogenih materija? Stručnjaci ističu da je konzumiranje cigareta jedan od okidača za 36% svih malignih oboljenja, u čemu, naravno, prednjači rak pluća, a ne treba zanemariti ni karcinome jednjaka, usne duplje, pa čak i bešike. Stručnjaci takođe ističu da su tumori koji su nastali kao posledica pušenja često agresivniji i otporniji na terapije.

Saveti za prevenciju raka veoma su važni

2. Zaštitite se od sunca

Leto samo što nije – topliji dani su već stigli, a na vrata će nam uskoro i zvanično pokucati doba godine koje je mnogima sinonim za godišnji odmor, druženje, uživanje van kuće na reci, jezeru, moru ili makar bazenu. No, pored radosti, najvrelije godišnje doba sa sobom nosi i upozorenje –neoprezno i prekomerno izlaganje sunčevim zracima povećava rizik od nastanka raka kože.

Kako se zaštititi? Uvek koristite kremu za sunčanje. Krema se nanosi pola sata pre izlaska iz kuće, a ukoliko ste na plaži, bazenu ili se prekomerno znojite, potrebno je nanositi je na telo na svaka dva sata. Izbegavajte boravak na suncu između 10 i 16 časova, s obzirom na to da je zračenje tada najjače. Bilo bi dobro i da se zaštitite od sunca tako što ćete nositi odeću od laganog materijala, a preporučuje se i da tokom boravka napolju nosite šešir sa visokim obodom, kao i sunčane naočare koje blokiraju UV zrake – ti aksesoari nisu samo modni detalji, već i čuvari zdravlja. Najzad, ako primetite bilo kakvu promenu na koži, obavezno posetite dermatologa kako bi procenio o čemu je reč.

Saveti za prevenciju raka svet portal svet

Getty Images

3. Smanjite unos alkohola

Naravno najidealnije bi bilo da dignete ruke od alkoholnih pića, ali ako to nije moguće, makar smanjite njihov unos – jedno do dva pića dnevno su sasvim dovoljna, a najbolje je da pijete crno vino s obzirom na to da ono, ako se konzumira u umerenim količinama, može biti blagotvorno po opšte zdravlje, a naročito po kardio-vaskularni sistem.

Zašto je alkohol štetan? Etanol daje vetar u leđa slobodnim radikalima da oštećuju ćelije našeg organizma, a najgori scenario je „udruživanje” alkohola i cigareta. S druge strane, alkohol brzo dovodi do dehidratacije, koja može ozbiljno ugroziti zdravlje i povećati rizik od nastanka mnogih oboljenja.

Saveti za prevenciju raka  – Ishrana je ključ svega

4. Zbogom brzoj hrani

Da, da, znamo da ste ovo čuli već milion puta, ali nije zgoreg ponoviti – industrijski prerađena hrana je štetna za zdravlje.

Zašto? Zato što sadrži ogromne količine nezdravih masnoća i šećera, a istraživanja su pokazala da njihovo kontinuirano konzumiranje, pored toga što goji, povećava i rizik od karcinoma debelog creva.

5. Hranite se zdravo

Uvrstite u ishranu što više voća i povrća, integralnih žitarica i ribe. Smanjite unos crvenog mesa i industrijski prerađenih namirnica i uvek radije jedite barenu nego prženu hranu.

Zašto? Poželjne namirnice koje smo pomenuli bogate su vitaminima, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama. Svi ti nutrijenti važni su za dobro zdravlje, a vlakna kojih ima u voću i povrću čiste creva od toksina i na taj način otežavaju nastanak i razvoj kolorektalnog karcinoma.

Saveti za prevenciju raka svet portal svet

Šta još možete da uradite kako biste se zaštitili od raka, kao i još dragocenih saveta o hrani, zdravlju, ali i lepoti, modi, uređenju doma, štednji i još mnogo čemu pronađite u novom broju magazina „Srećna žena” – već vas čeka kod vašeg prodavca novina, pa požurite po svoj primerak kako biste ga nabavili na vreme!

AUTOR: SVET

IZVOR: SREĆNA ŽENA

FOTO: GETTY IMAGES