 
    
    
 Antonio Ahel/ATAImages
                                                                                
                                                Antonio Ahel/ATAImages 
                                            
                                                                        Luna Đogani je ekspert u kuhinji: Evo po kom receptu joj slavski kolač uvek uspeva
Slavski kolač Lune Đogani podleže svim tradicionalnim običajima a kako ga je mlada pevačica Luna spremila, pre godinu dana pokazala je putem svog Instagrama.

IVAN VUČIĆEVIĆ
Recept za slavski kolač Lune Đogani ravnopravni je deo tradicije pripreme svake krsne slave… Slava je jedan od najvažnijih datuma u godini svake srpske porodice. Za vreme krsne slave okuplja se porodica i bliski prijatelji, kako bi se odala počast odabranom zaštitniku kuće, porodičnom svecu.
Mlada mama i supruga Marka Miljkovića, Luna Đogani rešila je da sa svojim pratiocima podeli svoje kulinarsko umeće. Ona je na Instagram storiju u videu u toku same pripreme pokazala kako mesi testo, a malena Mia joj se kasnije pridružila u dekorisanju.

– Spremamo za sutra – a kako se tad proslavljao Sveti Alimpije Stolnik, možemo pretpostaviti da je spremala za slavsku trpezu.
Za pripremu specijaliteta kakav je slavski kolač Lune Đogani recept zaista nije zahtevan, a većinu potrebnih sastojaka vrlo verovatno već imate kod kuće. On simbolizuje žrtvu koja se prinosi svecu, zaštitniku doma, te priprema istog na neki način i jeste ritual koji je deo same tradicije.

Upravo zbog toga, sa posebnom pažnjom prave se i biraju i ukrasi za slavski kolač, koji dodatno doprinose, ne samo lepom izgledu pogače, već i njenoj simbolici.
Slavski kolač Lune Đogani trebao bi po tradiciji da sadrži:
1 kilogram mekog brašna tip 400
400 militara vode
100 militara mleka
50 grama otopljenog maslaca
20 grama svežeg kvasca
2 jajeta
Kašičica šećera
Kašičica soli
Pola kašičice praška za pecivo
Kao i za većinu naših omiljenih specijaliteta i za slavski kolač Lune Đogani kao i svaki drugi sadrži kvasac što ženama često zadaje glavobolje. U manju činiju izmrvite sveži kvasac, pa u njega dodajte kafenu kašičicu šećera i 100 mililitara mlakog mleka. Promešajte, i ostavite da se kvasac rastopi i nadođe, za šta će mu otprilike biti potrebno oko desetak minuta. Za to vreme u brašno dodajte prašak za pecivo, so i promešajte.
Kada je kvasac spreman, izlijte ga u veliku posudu u kojoj ćete mesiti testo. Zatim u kvasac ulijte i ostale tečne sastojke – vodu, jaja i otopljeni maslac i dobro sjedinite. U ovu smesu lagano dodajte brašna uz konstantno mešanje, kako biste izbegli grudvice. Mesite dok ne dobijete meku smesu bez grudvica i ostavite da odmorite najviiše sat vremena. Nakon toga obložite tepsiju pek papirom sa svih strana stavite testo da se zapeče kratko. Za o vreme napravite ukrase od gustina, vode , brašna i kašičice soli. Zamesite testo od ovih sastojaka i od njega pravite već pomenute simbole. Kada se testo u rerni malo zapeklo izvadite ga i lepkom od brašna i vode lepite ukrase na kolač. Sve zajedno pecite dok ne porumeni. Ukrasi će ostati beli.
 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
                 
                