Star

2 Marta, 2021 18:00

ŠOK detalji koji se KRIJU: Ovo je ISTINA o smrti Balaševića!

U petak oko 17 časova ceo region potresla je vest da je u bolnici u Novom Sadu od posledica koronavirusa preminuo Đorđe Balešević u 67. godini života. Slavni kantautor nije uspeo da se izbori sa podmuklim virusom uprkos borbi lekara koji su ga čak dva sata reanimirali u nadi da će se desiti čudo, ali uzalud. Srce panonskog mornara preselilo se u neko drugo sazvežđe, tiho i nenametljivo, da ore nebeske njive i pravi novu ravnotežu među zvezdama. Istog dana kada je Đole preminuo, na Trgu Slobode u Novom Sadu uglas su se pevali stihovi velikog Đoleta, a slične slike viđene su i u Beogradu, Zagrebu, Splitu, čak i na stanici u Puli…

Tražio je da bude sahranjen u tajnosti!

I dok se cela bivša Juga ujedinila da isprati Đoleta, njegovi najbliži nisu hteli da daju izjave, samo se supruga Olivera na kratko pojavila na prozoru porodičnog doma i ćutke zahvalila svima koji su ispred ostavljali sveće i prigodne poruke.

Đoletu je u sredu pozlilo i tada je smešten na intenzivnu negu Infektivne klinike KCV. Trebalo je da ga prebace na kovid odeljenje Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, ali mu je iznenada pozlilo, pa je sa intenzivne nege tražio od doktora da pozovu njegovu suprugu Oliveru da je čuje. Kao da je predosetio kraj. U petak ujutru, Balaševiću se naglo pogoršalo zdravstveno stanje zbog čega su ga lekari odmah stavili na respirator. Srce je otišlo ispod 50 otkucaja u minuti. Lekari su mu odmah ugradili pejsmejker kojim se reguliše srčani ritam. Ali, uzalud… Nakon pola sata srce Đoke Balaševića prestalo je da kuca. Čak ni tada lekari se nisu predali, u nadi da će uspeti da ga reanimiraju i vrate u život, ali smrt je bila jača. Nakon dva sata vanljudskih napora mogli su samo da konstatuju smrt ispričao je jedan od Balaševićevih prijatelja iz Novog Sada, a onda se prisetio svog poslednjeg susreta sa Đoletom:

Od kada je počela korona, sve manje smo se viđali i to nas je sve ubilo kao ljude, posebno Đoleta. On prosto nije umeo da se prilagodi svemu ovome i sećam se da mi je rekao da se umorio i da oseća da je odsvirao svoje. Nije mi tada zvučao pesimistično, prosto je negde znao da se njegova misija završava i bio je spreman na kraj. To mogu samo veliki kakav je i on bio”, priča prijatelj s knedlom u grlu i suzama u očima i objašnjava da je Olja Balašević odlučila u dogovoru sa svoje troje dece da Đoleta sahrane tiho i bez velike pompe. Sahrani je prisustvovala samo porodica, a to je u stvari bila poslednja Đoletova želja.

– Đole je voleo porodicu, Novi Sad i muziku. Nikada ga nije privlačilo da bude po medijima, nije voleo to. Stalno je govorio da kada umre ne želi da se od njegove sahrane pravi cirkus. Porodica je uslišila njegovu poslednju želju. Pored supruge Olivere, sina Alekse, ćerki Jovane i Jelene i zeta Aleksandra, prisutni su bili i tamburaši koji su muzičara ispratili uz pesmu Olivera kroz suze priča Đoletov prijatelj iz Novog Sada.

U nedelju je u Novom Sadu proglašen Dan žalosti, a poštovaoci Đoletovog lika i dela smenjivali su se tokom celog dana ispred porodične kuće gde su ostavljali oproštajne poruke, plišane igračke i cveće.

AUTOR: SANJA ARSIĆ/STAR

FOTO: BOJAN VUKOVIĆ/STAR/ATA IMAGES