svet

January 10, 2015 23:00

By

Spektakl u Holivudu: Sve je spremno za dodelu Zlatnih globusa

Anne Hathaway

Trka za Oskare zaista počinje u nedelju kada će se vodeće filmske zvezde okupiti na 72. dodeli Zlatnih globusa, a najviše nominacija ove godine ima crna komedija “Čovek ptica” (Birdman).

Film “Čovek ptica” gde Majkl Kiton igra nekadašnju zvezdu akcionih filmova koji pokušava da oživi karijeru u pozorištu, ima sedam nominacija za Globuse, čija je dodela prvi zaista veliki događaj u holivudskoj sezoni dodele nagrada koja traje do dodele Oskara krajem februara.

Drama o odrastanju jednog dečaka “Odrastanje” (Boyhood) i triler o razbijanju nacističkih šifri “The Imitation Game” imaju po pet nominacija.

Britanski glumci – zvezde “The Imitation Game” Benedikt Kamberbač i Kira Najtli predvode grupu Britanaca nominovanih za Globuse. U toj grupi su i Edi Redmejn i Felisiti Džouns za svoje role u filmu o životu Stivena Hokinga i njegove supruge Džejn “The Theory of Everything” i Rozamund Pajk za ulogu u filmu “Iščezla” (Gone Girl).

Komičarke Tina Fej i Ejmi Poler vodiće dodelu treću godinu za redom.

Pojedini kritičari ukazuju na ovogodišnji nedostatak očiglednog favorita za raziku od 2012. kada je “Glumac” (The Artist) bukvalno pokupio sve nagrade za film godine. Tom Nunan iz Škole pozorišta, filma i televizije Univerziteta Kalifornija rekao je AFP-u da, iako favorita nema kada je u pitanju film, glumci su ove godine “igrali uloge karijere”.

Najbolji filmovi ove godine oslanjaju se mnogo na istinite priče. Četiri od pet drama nominovanih za Globuse zasnovani su na istinitim događajima.

Među istorijskim figurama koje se pojavljuju su Stiven Hoking, britanski matematičar Alan Tjuring i Martin Luter King.

“Čovek ptica” će, skoro je sasvim izvesno, osvojiti nagradu u kategoriji Najbolji mjuzikl ili komedija na ceremoniji koja se održava u Beverli Hilton hotelu u Los Anđelesu u nedelju.

USA : Film "Birdman"

Film je takođe nominovan i u kategorijama: najbolji glumac (Kiton), najbolja sporedna muška uloga (Edvard Norton), najbolja sporedna ženska uloga (Ema Stoun) i najbolja režija (Alehandro Gonzalez Injaritu).

Kiton ima oštru konkurenciju u vidu Rejfa Fajnsa (Grand Budapest hotel), Bila Mareja (St. Vincent), Hoakina Finiksa (Inherent Vice) i oskarovca Kristofa Valca (Big Eyes).

U kategoriji glumica koje su blistale u komedijama ili mjuziklima su Ejmi Adams (Big Eyes), Emili Blant (Začarana šuma/Into the Woods), Helen Miren (The 100-Foot Journey), Kvevanženej Volis (Annie) i Džulijen Mur (Maps to the Stars).

Globusi za razliku od Oskara odvajaju drame od komedija, tako da se u konkurenciji najbolja drama godine nalaze “Odrastanje” Ričarda Linklatera, “Foxcatcher”, “The Imitation Game”, “Selma” i “The Theory of Everything” i svi imaju podjednake šanse da osvoje nagradu.

Komičar Stiv Karel impresionirano je kritiku “ozbiljnom” ulogom u rvačkoj drami “Foxcatcher” ali se takmiči sa Kamberbačom i Redmejnom koji igraju Tjuringa i Hokinga, Dejvidom Ojelovom koji igra Kinga u filmu “Selma” i Džejkom Gilenhalom u “Nightcrawler”-u.

Kada je reč o “malom ekranu”, serija “Fargo” ima pet nominacija.

Kako je serija “Čista hemija” (Breaking Bad) završena, sada su sve opcije otvorene pa tako Globusa može da dobije i “Kuća od karata” i “Narandžasta je nova crna”.

Globuse dodeljuju Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA) i, iako manje prestižni od Oskara, i dalje imamu veliki marketinški uticaj za nominovane i dobitnike.

Za razliku od Oskara koje bira oko 6000 članova Američke akademije za film, Globuse bira manje od 100 novinara HFPA.

“Zlatni globusi su tradicionalno zabavniji televizijski program od ‘uštogljenih’ Oskara”, rekao je AFP-u Robert Tompson, profesor pop kulture na Univerzitetu Sirakuza.

Ove godine, Oskari se dodeljuju 22. februara a nominacije za ovu prestižnu nagradu biće saopštene 15. januara.

Izvor: Tanjug
Foto: SIPA