svet

septembar 13, 2013 13:41

By

Spoj tradicionalne i inovativne gastronomije u Savamali

food
Na petom „Mixer design food“, koji se odražati u nedelju, 15. septembra, u prostoru Mikser hausa učestvovaće 50 izlagača, a posetioceočekuje ponuda najboljih domaćih proizvođača vina, sireva, slatkiša, organske hrane, proizvođači kuhinjske opreme i posuđa.

U pratećem programu će biti zastupljene radionice za decu i odrasle, predavanja i degustacije. U nedelju svi zainteresovani će moći da čuju šta se zaista jelo u srednjevekovnoj Srbiji i o vaganskoj ishrani sa geografskim poreklom, a biće reči i o tome kako naučiti italijanski jezik kroz kuvanje.

Ulaz na market, koji se odvija od 12 do 20 časova, je slobodan.

Od 12 do 14 časova, biće održana radionica „Ljubičasto“, u okviru koje će prijavljeni učesnici zajedno sa Nadom Ličinom iz oragnizacije „Na putu zdravlja“ pripremati meni isključivo od ljubičastih namirnica: ljubičasti smoothie, hladnu ljubičasta čorbu, ljubičasti namaz i toplu salatu u istoj boji.

U istom terminu najmlađe posetioce očekuje kreativna radionica na kojoj će mališani saznati kakve se sve zanimljive lutkice mogu napraviti od kuhinjskog alata koji svi imamo u kući – varjače.

„Kako je gastronomija u Srba uopšte postojala pre paprike, paradajza i čokolade? Da li se Srbin uopšte mogao zvati takvim bez pasulja, papričice, proje i rakije-mučenice?“ – postojala je i mogao je, kaže istoričarka umetnosti i gastroheritolog Tamara Ognjević, autor projekta „Živeti prošlost – Srpska srednjovekovna gastronomija“, koja će od 14 časova održati predavanje o tome „Šta se zaista jelo u srednjovekovnoj Srbiji“.

Zahvaljujući saradnji „Artis“ centra, koji je nosilac ovog jedinstvenog istraživačko-umetničkog projekta i Miksera, publika će biti u prilici da od etnoarheloga Biljane Ðorđević sazna kako je srednjovekovna žena morala da napravi sopstveno posuđe za kuvanje, šta je i kako se koristi takozvana ženska crepulja.

Pored mogućnosti da se vidi mini-izložba crepulja i video zapis sa gastroheritološkog eksperimenta koji pokazuje kako je Artisov tim rekonstruisao tehniku pripreme i pečenja pogače iz 12. veka čiji je fragment pronađene u utvrđenju Ras, biće to i prilika da se proba slatko srednjovekovno iznenađenje.

U 15 časova će Vanja Puškar i Luka Mihajlović (Chef“s club) održatiinteraktivno predavanje i degustaciju „Veganska ishrana“ sa geografskim poreklom. Oni će pripremiti kompletan veganski obrok spravljen od namirnica sa Fruške gore. Ideja ovog projekta jeste da se podstakne gastronomski razvoj pojedinačnih regija u Srbiji.

Kuvari „Mikser Kantine“ će predstaviti novitete na jesenjem meniju, a fud blogerke iz magazina „Meže“ će održati prezentaciju Zimnica sa tvistom i predstaviće koncept zimnice za poneti.

Škola jezika „Contattoće“ predstaviće svoj projekat „Naučite italijanski“ uz kuvanje, dok će proizvođač „Serdarski sir“ demonstrirati kuvanje uživo mediteranskih delikatesa od kozjeg sira.

Učesnici „Mikser dizajn fuda“ su: „Adore“, „All Nut“, „Anđeli“, „Art Honey“, „Artis“ centar, „Bakina tajna“, „Balkan Chilli Fest“, „Blatobran“, „Chef“s club“ / Moderna srpska kuhinja, „Coffee Room“, „Melani“s cupcakes“, „Meže“, „Na putu zdravlja“, vinarija Ðurđić, vinarija Molovin, vinarija Tikveš i mnogi drugi.

Izvor: Tanjug