svet

април 20, 2015 15:11

By

Sprečite upale uz pomoć ovih osam namirnica

200320820-001

Hronične upale prave društvo čestim zdravstvenim problemima kao što su rak, gojaznost, razne srčane bolesti, artritis i depresija, pa je zato logično da pokušamo da ih sprečimo, a zdrava hrana čini se kao odličan početak.

Iako nije moguće da sprečite baš sve uzroke upala, možete da pokušate da smanjite njihove simptome. Kako starimo, naš imunološki sistem postupno slabi, pa su upale sve češće, ali to ne znači da treba da slegnete ramenima i predate se godinama, već bi to moglo da vam posluži kao motivacija da počnete zdravije da se hranite. Jednostavno zamenite prerađene namirnice i alkohol hranom koja sprečava ili smanjuje upale.

1. Repa

Repa nije najpopularnija namirnica na našim stolovima, ali svakako bi trebalo češće da je jedemo. Repa smanjuje krvni pritisak, povećava izdržljivost i zahvaljujući hemijskom spoju betainu, umanjuje upale. Repa je dobra i u obliku soka.

2. Kelj

Nema bolje stvari za borbu s upalama od vitamina K, a kelj ga ima napretek. Najveći deo vitamina nalazi se u zelenim listovima. Jedna šoljica kelja sadrži oko deset odsto preporučene dnevne doze MK omega-3. U slučaju da ne volite kelj, bilo koja biljka s tamnozelenim listovima, poput spanaća ili blitve, takođe je dobra.

3. Paradajz

Paradajz je pun antioksidanta likopena. Kuvanje paradajza pojačava dobar učinak tog hemijskog spoja. Ako volite pikantnu hranu, možete da koristite ljutu papričicu koja ima slična svojstva.

4. Borovnica

Borovnice imaju lepu boju zahvaljujući antioksidantima koji su takođe odlični saveznici u borbi protiv upala. U slučaju da ne možete da nađete borovnice, dobre su i jagode ili maline. To voće ne gubi antioksidativna svojstva ni kad se zamrzne.

5. Bademi

Poput ribe, bademi su puni MK omega-3 i vitamina E, koji je dobar za zglobove i štiti telo od upala.

6. Višnje

Višnje imaju puno antioksidanata. Ako rekreativno trčite, nije loša ideja da ponesete sok od višanja jer će vam smanjiti bol u mišićima i zglobovima.

7. Beli luk

Gotovo da nema potrebe spominjati beli luk i sva njegova blagotvorna svojstva na ljudski organizam. Ono zbog čega je posebno omiljen je to što je sjajan dodatak u svakom jelu, a kuvanjem samo pojačavamo njegova antioksidativna svojstva. Crni luk je takođe sjajan u borbi protiv upala.

8. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je polifenolima i mononezasićenim mastima. Istraživanja pokazuju kako je maslinovo ulje podjednako dobro protiv upala kao ibuprofen ili aspirin. Ulje od avokada ima slična svojstva poput maslinovog, a odlično je i za kuvanje.

ulje


IZVOR: Tportal.hr

FOTO: guliver/thinkstock