svet

January 5, 2015 13:00

By

Šta nas čeka u bioskopima 2015: Filmovi koje ove godine ne smete propustiti

USA : "The Star Wars The Force Awakens"

Sajt posvećen pop kulturi Didžital spaj sastavio je listu 15 filova koji se moraju pogledati 2015.

Na 15. mestu je još jedan u nizu Mravelovih superheroja – “Ant-Man” koji u bioskope stiže u julu. Razlog, osim činjenice da je supermoć Čoveka mrava smanjivanje, leži i u glumačkoj podeli – Pol Rad, Majkl Daglas, Kori Stol.

U maju u svetske bioskope stiže “Mad Max: Fury Road” Džordža Milera sa Tomom Hardijem i Šarliz Teron koji, piše DS, obećava mračnu, uzbudljivu postapokaliptičnu vožnju svetom Pobesnelog Maksa.

U februaru stiže film “Selma” o životu Martina Lutera Kinga. Već se priča o nominaciji za Oskara za glumca Davida Ojelova a biografski film Ave Du Vernej zaobilazi klišee iz priče o Martinu Luteru Kingu i nudi intimniju i možda brutalniju sliku marševa za ljudska prava u Americi 1960-ih.

Novi film Kventina Tarantina “The Hateful Eight” predstavlja njegov izlet u vestern. Osim toga što umalo nije snimljen, jer je scenario za njega procureo, film o lovcima na glave u Vajomingu “preporučuje” glumačka ekipa sa Čeningom Tejtumom, Semjuelom L. Džeksonom, Kurtom Raselom, Timom Rotom i Dženifer Džejson Li. Kada stiže u bioskope za sada se ne zna.

U aprilu stiže i najnoviji, sedmi nastavak franšize “Paklene ulice” (Fast & Furious) gde se poslednji put pojavljuje tragično preminuli Pol Voker. Dodatni razlog da se “Furious 7” pogleda je taj što se serijal sa svakim novim nastavkom zapravo poboljšava, piše DS.

Na desetom mestu liste je “Wild” koji u januaru stiže u bioskope i gde bi Ris Viterspun opet mogla da bude nominovana za Oskara. Scenario za “Divljinu” adaptirao je Nik Hornbi a rađen je prema memoarima Šeril Strejed koja je donela impulsivnu odluku da pešači 1000 milja kroz pustinju u pokušaju da se oporavi od tuge i zavisnosti.

Na devetom mestu liste filova koji se moraju videti je “Ex Machina”. Rediteljski debi Aleksa Garlanda stiže u januaru a DS ga preporučuje kao najbolji naučno-fantastični film godine.

U junu stiže novi “Park iz doba jure” ovoga puta sa Krisom Pratom u glavnoj ulozi i u režiji Kolina Trevoroua koji nudi drugačiji pogled na zabavni park pun dinosaurusa.

Na sedmom mestu DSove liste je “Foxcatcher” Beneta Milera. Ova psihološka drama o “partnerstvu” ekscentričnog milionera i dvojice rvača, rađena prema stvarnim događajima sa Stivom Karelom, Čeningom Tejtumom i Markom Rufalom u bioskope stiže u januaru.

Poslednji nastavak serijala “Igre gladi” u bioskope stiže u novembru i dok je prvi deo “Sjaja slobode” bio najbolji film u franšizi “Igre gladi”, drugi deo će dati konačne odgovore na sva pitanja.

Na petom mestu liste je miljenik kritičara, film “Čovek ptica” (Birdman) sa Majklom Kitonom koji igra nekadašnju zvezdu akcionih filmova. Film u bioiskope stiže u januaru, a već je favorit za Oskare.

Na četvrtom mestu je kanski pobednik “Whiplash” Dejmijena Čazela. Film je priča o destruktivnom odnosu ambicioznog džez bubnjara (Majlsa Telera) i njegovog sadističkog, inspirativnog profesora (DžejKej Simons).

Neizostavni “Osvetnici” ovoga puta u filmu “Avengers: Age of Ultron” u bioskope uleću u aprilu i kombinacija mračnog humora, harizme i ličnih sukoba osvetnika ovaj film smešta na treće mesto liste.

Na drugom mestu je “Spectre”, novi film u serijalu o Džejmsu Bondu. Danijel Krejg reprizira ulogu tajnog agenta 007 a film koji u bioskope stiže u oktobru opet režira Sem Mendes.

Na prvom mestu liste je novi nastavak serijala “Ratovi zvezda” – “Star Wars: The Force Awakens”. Džej Džej Abramsovo putovanje u daleku, daleku galaksiju kreće 18. decembra a uz Harisona Forda, Keri Fišer i Marka Hamila, stižu i Oskar Ajsak, Lupita Njongo, Adam Drajver, Maks fon Sidou, Džon Bojegal i drugi. Abrams sa Lorensom Kasdanom radi na scenariju i po svemu sudeći, “Sila se budi” neće biti nova “Fantomska napast”, zaključuje Didžital spaj

Izvor: Tanjug
Foto: SIPA