Štanglice sa kapućinom svet portal svet
Svet

November 4, 2024 11:30

By

Bajadera više nije kraljica među sitnim kolačima: Ove štanglice postale su glavne na slavskim trpezama (RECEPT)

Štanglice sa kapućinom najlepše su među sitnim kolačima

Ide vreme slava, a sitni kolači su neizostavni na slavskoj trpezi. Među oblandama, breskvicama i bajaderama štanglice sa kapućnom bi mogle biti glavne, a upravo one su naš današnji predlog.

Štanglice sa kapućinom svet portal svet

Pexels

Dekorativne su, ukus im je božanstven, jedino je vreme pripreme nešto duže u odnosu na ostale sitne kolače. No, priprema ovog kolača uopšte nije komplikovana.

Štanglice sa kapućinom – kolač koji ima božanstven ukus

Sastojci:
Za dve prhke kore:
* 300 g brašna
* 150 g putera
* 60 g šećera
* 2 jajeta
* 1 kašičica kakaoa
* 1 kašičica sode bikarbone

Štanglice sa kapućinom svet portal svet

Foto: Svetlana Belić

* 2 kašike mleka
Za belu koru:
* 4 belanceta
* 4 kašike šećera
* 4 kašike brašna
* 1 kašika ulja
* 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:
* 1 l mleka
* 5 kašika brašna
* 5 kašika gustina
* 100 g šećera
* 2 vanil-šećera
* 1 instant kapućino od vanile
* 250 g putera

Za glazuru:
* 150 g čokolade
* 4 kašike ulja

Priprema:
1. Za pripremu prhkog testa sjediniti brašno, šećer, kakao i sodu bikarbonu. Dodati kockice hladnog putera i sastojke utrljati dlanovima. Na kraju dodati jaja i malo mleka, pa umesiti glatko testo. Testo ostaviti da odstoji na hladnom pola sata.
2. Odstojalo testo podeliti na dva dela i istanjiti kore preko papira za
pečenje dimenzija 20×30 cm. Kore zajedno s papirom preneti na poleđinu
pleha, izbockati viljuškom i peći desetak minuta u zagrejanoj rerni na
180°C.
3. Za pripremu bele kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Sipati ulje i na kraju umešati brašno i prašak za pecivo. Smesu presuti u tepsiju dimenzija 20×30 cm i peći je na 180°C oko 15 minuta.
4. Za pripremu fila razmutiti brašno, gustin, šećer i instant kapućino u malo hladnog mleka, a preostalo mleko zagrejati do ključanja. Sipati u njega pripremljenu smesu i kuvati dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu umešati puter. Izdvojiti nekoliko kašika za premazivanje kolača.
5. Kolač filovati na sledeći način: prhku braon koru premazati polovinom fila, staviti koru od belanaca i blago pritisnuti, pa premazati drugom polovinom fila. Prekriti drugom braon korom i premazati tankim slojem izdvojenog fila. Sve preliti čokoladnom glazurom i vaše kapućino štanglice su spremne za serviranje.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakina kujna.

AUTOR: SVET

FOTO: SVETLANA BELIĆ, PEXELS