svet

September 6, 2015 18:13

By

Sud presudio odštetu zbog alergije na Wi-Fi signal

Postoji li alergija na Wi-fi signal? To relevantne naučne studije nisu za sada uspele da utvrde. Ali, uprkos tome prošle nedelje francuski pravosudni sistem doneo je retku presudu odštete od oko 800 evra jednoj ženi (39) jer se muči s “elektromagnetskom hiperosetljivošću”.

To je jedan od prvih puta da je neki sud prepoznao EHS – sindrom elektromagnetske hiperosetljivosti. Direktnih dokaza o štetnosti Wi-Fi signala nema.

EHS jest prepoznat kao sindrom od Svetske zdravstvene organizacije, sa sigurnošću je utvrđeno da pacijenti zaista osećaju određene smetnje. Ali, Svetska zdravstveno organizacija ne navodi niti ne tvrdi da Wi-fi signali uzrokuju EHS, nego samo da simptomi postoje.

Problem je što se radi o opširim simptomima koji se javljaju kod celog niza smetnji, a to su: glavobolja, mučnina, umor, osip ili neki drugi dermatološki problem, a često i više tih simptoma istovremeno.

Teorije o EHS-u navode da je moguće da nešto iz okoliša izazove EHS, bez da je reč o Wi-Fi signalu, a moguće je i da se simptomi jave iz straha da su Wi-Fi signali štetni.

Takođe, te simptome bi moglo izazvati i fluorescentno svetlo gadgeta i odsjaj, pogotovo ako koristite smartphone ili tablet u mraku.

Ako bi sudovi počeli redvnije dodeljivati odštete na ime štetnosti Wi-Fi signala, to bi značilo legitimizovanje tvrdnje da su Wi-Fi i radijske frekvencije štetne po ljudsko zdravlje. To bi zasigurno prouzrokovalo da više ljudi oseti te simptome pa makar se i radilo o placebo efektu.

Medicinari obično kažu da radijske frekvencije koje susrećemo u svakodnevnom životu nisu opasne i da su male jačine.

IZVOR: itvesti.info

FOTO: guliver / thinkstock