

Tajnu ovog testa za najlepši slatkiš otkriva Mira Banjac, uspeće i početnicima RECEPT
Mira Banjac, jedna od najvoljenijih glumica sa ovih prostora, ne oduševljava nas samo talentom na sceni, već i toplinom koju prenosi i van kamere. Rođena Sremica, poznata po vedrom duhu i neposrednosti, nije krila da su joj kroz život kuhinjski mirisi bili važan deo svakodnevice. A kad ona podeli recept – znajte da vredi. Pre deset godina Mira je otkrila jedan poseban recept za krofne, koji i danas nosi titulu jednog od njenih omiljenih. I ne samo to – ove krofne Mire Banjac oduševljavaju svakog ko ih proba jer u sebi nose toplinu doma i jednostavnost starih vremena.
Krofne Mire Banjac za sva vremena
– Recept sam našla u knjižici uz jedan časopis, među receptima poznatih ličnosti. Od tada mu se redovno vraćam. Uverena sam da će i vas osvojiti – rekla je tada slavna glumica. Posebno ističe da je ovo odličan izbor i za početnike, jer čak i ako izgled ne bude savršen, ukus će vas svakako kupiti.

Antonio Ahel/ATAImages
Tajna ovog testa krije se u dodatku maslaca i limunove korice, koji krofnama daju nežnu aromu i specifičan šmek. Krofne Mire Banjac idealne su kad vam zatreba nešto utešno, mirisno i nostalgično.
Sastojci:
500 g brašna
3,5 dcl mleka
3 žumanca
60 g šećera
50 g maslaca
20 g svežeg ili 10 g suvog kvasca
izrendana korica jednog limuna
malo soli
ulje za prženje
Svi sastojci neka budu sobne temperature…

Mateja Stanisavljevic/ATAImages
Priprema:
U mlako mleko dodajte šećer, so i kvasac. Promešajte i ostavite desetak minuta da kvasac naraste. Mikserom umutite maslac, žumanca, šećer i limunovu koricu. Dodajte brašno i mleko sa nadošlim kvascem, pa sve zajedno mesite mikserom s nastavkom za testo nekoliko minuta. Prebacite testo na brašnom posutu površinu i još malo ga ručno doradite da postane glatko i homogeno. Stavite testo u blago nauljenu posudu, pokrijte i ostavite da naraste oko sat vremena ili dok ne udvostruči volumen. Nadošlo testo pažljivo razvaljajte na debljinu od oko 7 mm i modlom vadite krofne. Pokrijte ih i ostavite još dvadesetak minuta da odmore. U šerpi zagrejte ulje na umerenoj temperaturi, pa spuštajte krofne gornjom stranom nadole. Pržite ih s obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, pazeći da ulje ne bude prevruće – kako bi sredina ostala mekana i pečena. Po želji ih pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom, a možete ih i puniti omiljenom marmeladom. Kada budete spremni da zasučete rukave, setite se da su krofne Mire Banjac mnogo više od običnog recepta – one su ukus detinjstva, tradicije i glumačke duše koja zna kako da prenese toplinu i kroz najobičniju poslasticu.