Tajni sastojak božićne česnice Svet portal, Svet novine
Svet

January 6, 2024 22:00

By

Seka Aleksić otkrila tajni sastojak božićne česnice: Ako sutra uradite ovo blagoslov i sreća će ući u vašu kuću

Tajni sastojak božićne česnice donosi blagoslov u dom

Svaka domaćica ima neki svoj recept za česnicu bez koje je Božić nezamisliv, ali uz sve te sastojke i mere koje mogu varirati, jedan je neizostavan i glavni, a to je molitva. Seka Aleksić koja je već dugo godina svim srcem posvećena veri, otkrila je tajnu koju znaju i primenjuju u svim pravoslavnim manastirima. Naime, kao što monasi svaki posao posvećuju neprekidnom unutrašnjom molitvom, te je tajni sastojak božićne česnice molitva koja je obavezna i dok se mesi česnica.

Za one koji nisu mnogo upućeni kako izabrati molitvu evo saveta – izgovarajte “Oče naš” ili ako ne znate napamet, ponavljajte kratku Isusovu molitvu koja glasi “Isuse Hriste, sine božiji, pomiluj me grešnu (grešnog)”. Na taj način sve što radite biće blagosloveno, a česnica koju pravite posvećena i na sreću svima koji je budu lomili i jeli. To znaju i mnoge poznate dame koje same mese česnicu, a neke su poput Kije Kockar postale pravi majstori u ukrašavanju što možete videti i po fotografiji koju je prošle godine okačila na svoj Instagram.

Tajni sastojak božićne česnice Svet portal, Svet novine

Foto: Instagram

Tajni sastojak božićne česnice su molitva i Bogojavljenska voda

Ni Seka Aleksić na Badnji dan i Božić nikada ne radi i te praznike provodi u krugu svoje porodice. “Ja pripremam trpezu na Badnji dan, a Veljko ide po badnjak. Imamo i položajnika. Ja mesim česnicu svake godine, a postoje molitve koje se izgovaraju dok se mesi. Ubacujem novčić, žito… Ko šta ima on to ubaci. Otkako smo Veljko i ja zajedno, ja nikada nisam izvukla novčić, uvek ga on nađe”, otkrila je Seka.

Inače, pravilo je da se česnica mesi na dan Božića, rano ujutro, a jede se tog dana za ručak. Da li ćete je praviti samo od belog brašna ili ćete dodati i razno zrnevlje nije važno, ali voda bi po pravilu trebalo da bude Bogojavljenska. Ona je osvećena i jako moćna, a veruje se da donosi isceljenje i štiti od svih zlih sile i loše energije. U danešnje vreme česnicu mesi domaćica, ali ranije u nekim kajevima mesio je i domaćin kako bi se osigurao dobar rod žita, ili žene koje su rodile sinove.

Pročitajte: Seka pokazala kako njen raskošni dom izgleda tokom Božića

Ono što je važno jeste da dok mesite česnicu budete u dobrom raspoloženju, da u sebi ili naglas ponavljate  molitvu, da u testo dodate novčić , zrna žita, kukuruza i dren. Kada je pečena iznosi se na sto, ukućani se okupe, domaćin zapali sveću, okadi tamjanom ikone, sve prisutne i celu kuću, svi ukućani onda izgovore molitvu “Oče naš” i tek onda se česnica lomi, a ukućani jedni drugima čestitaju Hristovo rođenje i sedaju za trpezu.

AUTOR: SVET

IZVOR: Svet

FOTO: ATA images, Instagram