Nije postojala domaćica u bivšoj Jugi koja nije znala ovaj recept: Ukus ove torte vraća u detinjstvo
Torta anđeoske suze bila je najpopularnija
Retkost je da je u Jugoslaviji postojala žena koja nije imala recept za ovu divnu tortu. Ovaj kolač sa sirom je specifičan po tome što mu se na vrhu pojave zlatne kapljice od kondenzacije kad se kolač ohladi. Zato se i zove torta anđeoske suze.
Sastojci za koru:
330 g brašna
1/2 pakovanja margarina
50-60 ml mleka
Pročitajte Kremasta i sočna torta od banana idealna je za letnje dane, a pored nje sve druge poslastice padaju u drugi plan (RECEPT)
1 jaje
1/2 praška za pecivo
75 g šećera
1 vanilija šećer
Za fil:
500 g mladog sira
1 veća čaša šećera
1 kašika griza
Pročitajte Brzo, lako, a preukusno – Za pripremu ovog kolača potrebno je 15 minuta i nekoliko jednostavnih sastojaka (RECEPT)
2 kašike kisele pavlake
1 vanilin šećer
3 žumanca
Za šam:
4 belanca
100 g šećera
3-4 kapi limunovog soka
Torta anđeoske suze ovako se priprema
Brašno prosejati i dodati sve suve sastojke, pa omekšali margarin. Uz postepeno dodavanje mlakog mleka umutiti glatko testo. Umotajte ga u najlonsku foliju i ostavite u frižideru pola sata. Sve sastojke za fil pomešajte u blenderu. Razvući koru i staviti u podmazan i brašnom posut kalup. Ivice testa malo podići prema zidovima kalupa da se fil ne bi razlio. Dodajte fil i pecite u zagrejanoj rerni oko 35 minuta.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, rasporediti po filu i vratiti u rernu na tačno 12 minuta. Treba se držati vremena da bi se na torti pojave “anđeoske suze”. Izvadite kolač iz rerne i stavite u hladniju prostoriju. Kada se ohladi, stavite je u frižider da se potpuno ohladi i da se na površini pojave kapi u vidu suza, po kojima je torta i dobila ime.