Torta sa bananama svet portal svet Ženja Aćimović
Svet

avgust 16, 2024 11:52

By

Kremasta i sočna torta od banana idealna je za letnje dane, a pored nje sve druge poslastice padaju u drugi plan (RECEPT)

Torta sa bananama idealna je za letnje dane

Kada su poslastice u pitanju, torta sa bananama je uvek pravi izbor, jer ovo voće vole apsolutno svi i u prodaji je tokom svih godišnjih doba.

Torta sa bananama svet portal svet

Pexels

Priprema trote koju vam predlažemo iziskuje malo više vremena, ali je veoma izdašna, a njen ukus je neodoljiv, pa se sigurno nećete pokajati ukoliko se odlučite da je napravite.

Torta sa bananama – kremasta i sočna

Sastojci:
Za koru:
* 6 jaja
* 6 kašika šećera
* 6 kašika brašna
* 2 kašike ulja

Za fil:

* 1 l mleka
* 3 pudinga s ukusom vanile
* 150 g bele čokolade
* 7 kašika šećera
* 250 g putera
* 100 g pekmeza od kajsija
* 2 banane

Rolat torta sa bananama

Ženja Aćimović

Za dekoraciju:
* 300 ml slatke pavlake
* 2 manje banane
Priprema:
1. Za pripremu kore, belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Na kraju varjačom umešati brašno.
2. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Pečenu koru zajedno s papirom urolati i ostaviti da se ohladi.
3. Za pripremu fila, u šerpu sipati 800 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati dok se ne zgusne. Dok je puding još topao, dodati u njega izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
4. Ohlađeni pudig sjediniti s omekšanim puterom i izmiksati.
5. Izdvojiti 2/3 fila, njime premazati koru, te je smotati u rolat. Rolat ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na parčad.
6. Okrugli kalup prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega red rolata, premazati ih s malo džema od kajsija, prekriti kolutovima banana i naneti trećinu preostalog fila. Isti postupak ponoviti još jednom, pa naneti treći sloj rolata i premazati ih ostatkom fila.
7. Tortu ostaviti da se stegne, a zatim je premazati šlagom od slatke
pavlake i ukrasiti.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakine kujne.



AUTOR: SVET

IZVOR: BAKINA KUJNA

FOTO: ŽENJA AĆIMOVIĆ