Torta sa bananama svet portal svet Ženja Aćimović
Svet

januar 29, 2025 11:44

By

Torta koju deca obožavaju: Pored banana jedan sastojak je čini čarobnom RECEPT

Torta sa bananama prija tokom svih godišnjih doba

Kada su u pitanju poslstice čini se da ne postoji niko za koga torta sa bananama ili kolač sa istim voćem nije među omiljenim slatkišima.

Torta sa bananama svet portal svet

Pexels

Mi sa vama danas delimo recept za tortu sa pomenutim voćem za koju ćete izdvojiti malo više vremena za pripremu, ali se nećete pokajati jer joj je ukus neponovljiv.

Torta od banana preukusna je

Sastojci:
Za koru:
* 6 jaja
* 6 kašika šećera
* 6 kašika brašna
* 2 kašike ulja

Za fil:

* 1 l mleka
* 3 pudinga s ukusom vanile
* 150 g bele čokolade
* 7 kašika šećera
* 250 g putera
* 100 g pekmeza od kajsija
* 2 banane

Torta sa bananama svet portal svet

Ženja Aćimović

Za dekoraciju:
* 300 ml slatke pavlake
* 2 manje banane
Priprema:
1. Za pripremu kore, belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Na kraju varjačom umešati brašno.
2. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Pečenu koru zajedno s papirom urolati i ostaviti da se ohladi.
3. Za pripremu fila, u šerpu sipati 800 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati dok se ne zgusne. Dok je puding još topao, dodati u njega izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
4. Ohlađeni pudig sjediniti s omekšanim puterom i izmiksati.
5. Izdvojiti 2/3 fila, njime premazati koru, te je smotati u rolat. Rolat ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na parčad.
6. Okrugli kalup prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega red rolata, premazati ih s malo džema od kajsija, prekriti kolutovima banana i naneti trećinu preostalog fila. Isti postupak ponoviti još jednom, pa naneti treći sloj rolata i premazati ih ostatkom fila.
7. Tortu ostaviti da se stegne, a zatim je premazati šlagom od slatke
pavlake i ukrasiti.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakina kujna.

 

 

AUTOR: SVET

FOTO: ŽENJA AĆIMOVIĆ, PEXELS