
Turistička promocija Srbije: Gastronomija glavni adut
Gastronomija je značajan turistički potencijal naše zemlje, pa bi po ugledu na mnoge druge zemlje koje su to već učinile i Srbija mogla da svoj identitet prepozna u bogatstvu nacionalne kuhinje.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić na otvaranju Beogradskog gastro festa rekao je da Srbija ima odlične potencijale i resurse za proizvodnju hrane i podsetio da 20 odsto ukupnog srpskog izvoza pripada izvozu hrane, dok se 15 procenata BDP-a ostvaruje upravo zahvaljujući ovoj oblasti.
Beogradski gastro fest otvoren je juče na Beogradskom sajmu i trajaće do nedelje, 19. oktobra. Tokom trodnevnog Beogradskog gasto spektakla, domaćini i organizatori Kulinarska federacija Srbije i Diplomatska asocijacija Srbije, najavljuju celodnevnu kulinarsku zabavu za celu porodicu.
Posetioci će, uz brojna takmičenja, panele i radionice, moći da dobiju savete i razmene iskustva sa najvećim domaćim i stranim majstorima kuhinje, poput Cezara Bartolinija, partnera najvećeg živog kuvara i rijaliti zvezde Gordona Remzija, ali i Jovice Jovičića, voditelja popularne „Paklene kuhinje“.
Gastronomi će u okviru ove manifestacije moći da učestvuju i u akciji kuvanja pasulja u autentičnoj predratnoj kuhinji koja će, specijalno za ovu priliku biti montirana u hali pet Beogradskog sajma.
Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić