svet

June 29, 2014 00:33

By

Tužno i ružno: Svakih deset dana jednu ženu ubije njen partner, zatvorske kazne minimalne

nasilje

Svakih deset dana u Srbiji jednu ženu ubije njen partner. Samo jedan odsto nasilnika dobije zatvorsku kaznu od preko godinu dana. U Srbiji ne postoje mere čiji je cilj sprečavanje daljeg nasilja, koje se mogu izreći odmah ili u roku od 24 sata. Proganjanje u našoj zemlji nije krivično delo, a svaka peta žena proganjana je od strane člana porodice, bivšeg ili sadašnjeg partnera.

Dok čekamo da na red dođe i to da se nasilnici i silovatelji adekvatno kažnjavaju, godišnje izgubimo 40 života.

Ženski autonomni centar promovisao je aplikacija za mobilni telefon “Bezbedna” koja omogućava ženama da u trenutku kad su ugrožene pošalju hitan poziv za pomoć najbližima, ali i da pozovu policiju, službu hitne pomoći, centar za socijalni rad ili SOS telefon u svom gradu.

Aplikacija “Bezbedna“ je besplatna i može se preuzeti sa Google Play prodavnice i instalirati je na svoj mobilni telefon.

Nasilje-nad-zenema-zlostavljanje-maltretiranje01

U aplikaciju se unose brojevi telefona osoba zaštitnika kojima korisnica želi da pošalje SMS sa pozovom u pomoć u trenutku ugroženosti. Jednim klikom zaštitnici dobijaju poruku da je neko njima blizak u opasnosti, kao i automatsku informaciju o njenoj lokaciji, te će biti u prilici i da organizuju pomoć.

Izvor: Telegraf

Foto: You Tube/Printskrin