svet

November 12, 2013 13:20

By

U subotu u Srbiji Noć pozorišta

snp-srpsko-narodno-pozoriste-
U 10 evropskih zemalja u subotu, 16. novembra održava se “Noć pozorišta”, a u Srbiji na ovaj dan će 18 gradova i opština, 40 institucija kulture i šest obrazovnih ustanova otvoriti svoja vrata za publiku.
“Noć pozorišta” se u Srbiji organizuje treći put, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje Vlade Vojvodine, lokalnih samouprava i kulturnih institucija iz 18 gradova i opština: Vranje, Novi Pazar, Prijepolje, Niš, Trstenik, Kragujevac, Šabac, Lazarevac, Beograd, Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica, Bela Crkva, Zrenjanin, Bačka Palanka, Novi Sad, Kula i Apatin.

Četrdeset institucija kulture (pozorišta, centri za kulturu, studentski kulturni centri, muzeji, biblioteke i dr.) i šest obrazovnih institucija pripremili su za svoje sugrađane obiman program – preko 50 predstava i 20 propratnih sadržaja (performansi, muzički događaja, muzejske postavke, radionice, izložbe, i sl.), sa popustom na ulaznice ili besplatno, saopštili su organizatori.

“Noć pozorišta” u Srbiji održava se u okviru međunarodnog projekta “European theatre night”, koji je pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti.

Pored Hrvatske i Srbije, realizuje se u Belgiji, Češkoj Republici, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, BiH, Bugarskoj i Austriji.

Manifestaciju “Noć pozorišta” u Srbiji pokrenulo je Udruženje Noć pozorišta iz Novog Sada, na čelu sa Gabrijelom Lešić, koja je autor i direktor istoimene manifestacije.

izvor: Tanjug
Foto: RTV, Aleksandar Korom