
U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Jovica Jovičić: U kulinarskim takmičenjima ne ocenjuje se samo kuvanje već i odnos koji takmičar ima prema namirnicama!
Druga po redu konferencija „Food Talk 2014“ biće održana 5. juna na Salašu 137, kraj Novog Sada. Kompletan program konferencije možete pogledati OVDE, a na njoj će učestvovati i Jovica Jovičić koji će govoriti o iskustvima sa svetskih kulinarskih takmičenja. Delić onoga o čemu će na konferenciji govoriti Jovica nam otkriva već sada:
– Na kuvarskim takmičenjima postoje razne katergorije, za koje se prijavljujemo – jela od mesa, od ribe, od paste, hladni sto, vegetarijansko jelo… Svaka zemlja ubaci neku svoju specifičnost, pa je u Grčkoj bilo takmičenje u pripremi jela sa jagnjetinom. Postoje šampionati na kojima učesnici prijavljuju s kojim će se jelom predstaviti i sami donose namirnice, ali i tzv. „black box“ gde je takmičarsko jelo strogo čuvana tajna, a namirnice daju organizatori. Od njih se sprema predjelo, glavno jelo i desert, pri čemu ni jedna druga namirnica ne sme da se upotrebi. Ima i šampionata, poput onog u Bjelovaru, gde se ne sprema jedno jelo, već kompletan meni za deset osoba. Obično za pripremu predjela imate pola sata, za glavna jela 40 minuta, a za desert do sat.
Na osnovu svog i iskustava kolega s kojima sam razgovarao, ulazak u takmičarski boks podseća na ispit – učio si, profesor je tu, neće te pojesti… Boks je, praktično, mala kuhinja u kojoj imate šporet, rernu, frižider, sudoper i dva radna dela. Svaki takmičar startuje sa 100 bodova, a onda mu se za svaku grešku oduzima određeni broj, jer – ne ocenjuje se samo jelo koje je napravio. Prati se sam rad, koliko tehnika se koristi, kako se takmičar odnosi prema namirnicama, kako ih skladišti, gde ostavlja one koje im više nisu potrebne… Ne možete da donesete kilogram i po ribe i da za takmičarsko jelo upotrebite 200 grama, a ostalo bacite. To bi bila ludost. Mora da se strogo poštuje gramaža, koja se stavlja na tanjir, naročito kada se radi meni. S druge strane, jelo ne sme da bude suviše komplikovano. Sudije često pitaju „da li možete da ovo jelo spremite u vašem restoranu, za 100 ljudi?“. I tu se mogu izgubiti bodovi… Jedna od strašno važnih stavki je besprekorna čistoća boksa, kao i rad u rukavicama – priča Jovica Jovičić.
Autor: Life Content
Foto: Mladen Sekulić, Life Content