svet

septembar 25, 2013 10:11

By

Uputstvo za upotrebu piva!

130617ckm6195
Otvori pivo, isključi telefon, uvali se u kauč i spremi se da uz naredne stranice upoznaš svog najboljeg tečnog drugara! Sve što ste oduvek želeli da znate o pivu ali niste bili dovoljno trezni da pitate…

KAKO OTVORITI PIVO CKM-om
Presavij CKM (može i ovaj koji sada držiš u ruci) duž ivica na širinu od oko 2 cm. Mesto gde je časopis presavijen čvrsto stegni prstima. Palcem i kažiprstom druge ruke uhvati flašu za vrat (odmah ispod poklopca). Uguraj stisnute ivice CKM-a između palca i poklopca i naglim pokretom povuci časopis nadole. Poluga će učiniti svoje i poklopac će odskočiti s flaše. Voilá!

KAKO SIPATI PIVO
… KAKO BI ZLAĆANI NAPITAK ŠTO DUŽE SAČUVAO SVOJ UKUS, MIRIS I BOJU

1. Pivo sipaj u čašu (kriglu, čašu s nožicom) koja je nagnuta pod uglom od 45 stepeni. Mlaz hladnog napitka će lagano kliziti po zidu čaše, a zahvaljujući tome neće se stvarati pena.
2. Kad si na taj način usuo već oko 2/3 flaše, počni postepeno da ispravljaš čašu istovremeno lagano podižući flašu. Preostalu 1/3 piva sipaj s određene visine jer će se na taj način stvoriti pena odgovarajuće debljine.
3. Idealna varijanta je da pena bude debljine oko 3 cm i da sasvim malo viri iznad ruba čaše. Pena je važna – ona čuva pivo od spoljašnjeg uticaja vazduha, sprečava isparavanje arome i zadržava viši stepen gaziranosti, usled čega pivo duže ostaje ukusno i osvežavajuće.

TAJNA MANASTIRSKE RAK… PIVA!
Kako je čudna družina gologlavih kaluđera u Banjaluci napravila prvo trapist pivo…

Godine 1869, u blizini Banjaluke doselila se mala grupa vrednih kaluđera trapista i organizovala samostan u kojem će četiri godine kasnije proizvesti prvo čuveno trapist pivo u ovom regionu. Kao Nemci, bili su veoma dobro upoznati s tehnologijom proizvodnje piva, te su sami uzgajali i sve neophodne sirovine. Narod u ovim krajevima tada je pekao lošu rakiju, ljudi su se od nje čak i razbolevali, te su trapisti osnovali bolnicu u kojoj su zavisnike od rakije lečili – pivom. Lek je bio – četiri litra ”trapističkog piva” dnevno. Kako su pričali svedoci, terapija je bila toliko dobra da se pacijentima rakija ogadila, ali ne i pivo! Nakon Drugog svetskog rata, pivara je nacionalizovana i prelazi u vlasnistvo države. Danas se ovde proizvodi poznato banjalučko Nektar pivo.

Ostatak teksta pročitajte u poslednjem izdanju magazina CKM koji je ovoga meseca napunio 10 godina! Cena – samo 120 dinara.