

Uspeva i početnicima, samo pratite njene trikove: Mira Banjac pravi savršene sremačke krofne, ovakve još niste videli
Krofne Mire Banjac savršene su
Kad se pomene ime Mire Banjac, prvo što nam padne na pamet su raskošni glumački dometi i toplina kojom zrači na sceni i van nje. Ali iza kamere, ova dama nosi još jednu ulogu – onu domaćinsku, s mirisima detinjstva i ukusima koji greju dušu. Među mnogim talentima koje poseduje, jedan se posebno izdvaja – kuvanje kao i recept – krofne Mire Banjac i to sremačke. Mekane, nežne i nepogrešivo uspešne, baš kao i ona, krofne koje je slavna glumica otkrila pre deset godina danas su jednako voljene.
Krofne Mire Banjac proverene
– Pronašla sam ga pre mnogo godina u knjižici koju sam dobila uz jedan časopis, a u kojoj su bili recepti poznatih ličnosti.
– Od tada mu se redovno vraćam, ako ih probate mislim da će i vas oduševiti zbog ukusa – tvrdila je ranije slavna glumica.

Ata images
– Maslac i limunova korica u testu daju im poseban ton. Pospite ih šećerom u prahu i vanilin šećerom, napunite nekom finom marmeladom i uživajte… Posebno dobar recept za početnike jer ako vam malo i ne uspeju po izgledu kako ste želeli, ukus će sve nadoknaditi – rekla je Mira.

Antonio Ahel/ATAImages
Sastojci:
500 g. brašna
3,5 dcl. mleka
3 žumanca
60 g. šećera
50 g. maslaca
20 g. svežeg ili 10 g. suvog kvasca
izrendana korica jednog limuna
malo soli
ulje za pečenje
Svi sastojci neka budu sobne temperature.

Ata images
Priprema
U mlako mleko dodati šećer, so i kvasac, izmešati i ostaviti na toplom mestu desetak minuta da kvasac naraste. Mikserom dobro umutiti maslac, žumanca, šećer i limunovu koricu, Dodati brašno i mleko sa kvascem, mutiti mikserom dodatkom za testo nekoliko minuta, staviti na sto posut brašnom i još malo ručno izraditi da se dobije homogeno i glatko testo. Jedan veći sud blago namazati uljem, staviti testo, dobro ga pokriti ili zatvoriti i ostaviti da raste na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči. Testo pažljivo izvaditi i na površini posutoj sa brašnom, rastanjiti ga na debljinu oko 7 mm. vaditi krofne prečnika 7 cm ili koju veličinu želite. Pokrijte ih i ostavite još dvadesetak minuta. Ulje zagrejati na umerenoj temperaturi, stavljati krofne u ulje gornjom stranom na dole. Peći dok ne porumene sa obe strane, nekoliko minuta.
Mora se paziti da ulje ne bude suviše vrelo jer će se samo ispeći i potamneti spoljni sloj krofne a sredina će ostati nepečena preneo je ranije portal Mamina jela.