

Zavirite u kuhinju Sanje Maletić: Recept za ušuškane batake koji žene širom Balkana već prepisuju
Ako volite jela koja se tope u ustima i ostavljaju jak, bogat ukus, recept Sanje Maletić za ušuškane batake u kremastom sosu biće pravo otkrovenje. Ovaj jednostavan, a izuzetno ukusan obrok, idealan je za svečani ručak, ali i kao gurmanski užitak za kraj napornog dana. Posebno se slaže uz njoke ili pire krompir, a čaša belog vina podiže ga na nivo prave male gozbe. Sastojke i pripremu Sanja Maletić otkrila je za portal Svet.
Kremasti bataci u sosu od pavlake i kačkavalja – Recept Sanje Maletić koji će vas oduševiti
Sastojci:
4 bataka sa karabatacima
1 glavica crnog luka
1 mala kisela pavlaka
2 dl pavlake za kuvanje

Ivan Vučićević
200 g rendanog kačkavalja
3 supene kašike parmezana
začini: so, biber, vegeta
malo ulja za prženje
Priprema:
Na samom početku, bataci sa karabatacima se pažljivo odvoje, pa se svih osam delova mesa proprži u šerpi na malo ulja sa svih strana dok ne dobiju zlatkastu boju. Kada meso porumeni, izvadite ga iz šerpe i ostavite sa strane.
U istu masnoću dodajte sitno seckanu glavicu crnog luka i dinstajte dok ne postane staklast. Zatim dodajte jednu malu kiselu pavlaku i 2 dl pavlake za kuvanje. Lagano promešajte da se sastojci sjedine, a zatim začinite po ukusu – so, biber i malo vegete. Neka se sve lagano kuva oko dva minuta.

zi3000 / Getty Images
Potom dodajte 200 grama rendanog kačkavalja i tri supene kašike parmezana. Mešajte dok se sirevi potpuno ne otope i ne sjedine sa pavlakama u bogat, kremast sos.
U taj topli sos vratite propržene batake i karabatake. Ostavite ih da se krčkaju u sosu nekoliko minuta kako bi omekšali i upili arome.
Recept Sanje Maletić savršeno se slaže uz njoke ili pire krompir, a kao osvežavajući dodatak preporučuje se zelena salata sa seckanim rotkvicama i mladim lukom. Za potpuni doživljaj, poslužite uz čašu dobro ohlađenog belog vina.
Ukoliko tragate za jelom koje će oduševiti i goste i ukućane, ovaj recept Sanje Maletić je pravi izbor – topao, kremast, bogat, i izuzetno jednostavan za pripremu!