Recept Sanje Maletić svet novine svet portal Antonio Ahel/ATAImages
Svet

jul 15, 2025 13:15

By

Zavirite u kuhinju Sanje Maletić: Recept za ušuškane batake koji žene širom Balkana već prepisuju

Ako volite jela koja se tope u ustima i ostavljaju jak, bogat ukus, recept Sanje Maletić za ušuškane batake u kremastom sosu biće pravo otkrovenje. Ovaj jednostavan, a izuzetno ukusan obrok, idealan je za svečani ručak, ali i kao gurmanski užitak za kraj napornog dana. Posebno se slaže uz njoke ili pire krompir, a čaša belog vina podiže ga na nivo prave male gozbe. Sastojke i pripremu Sanja Maletić otkrila je za portal Svet.

Kremasti bataci u sosu od pavlake i kačkavalja – Recept Sanje Maletić koji će vas oduševiti

Sastojci:

4 bataka sa karabatacima

1 glavica crnog luka

1 mala kisela pavlaka

2 dl pavlake za kuvanje

Recept Sanje Maletić svet novine svet portal

Ivan Vučićević

200 g rendanog kačkavalja

3 supene kašike parmezana

začini: so, biber, vegeta

malo ulja za prženje

Priprema:

Na samom početku, bataci sa karabatacima se pažljivo odvoje, pa se svih osam delova mesa proprži u šerpi na malo ulja sa svih strana dok ne dobiju zlatkastu boju. Kada meso porumeni, izvadite ga iz šerpe i ostavite sa strane.

U istu masnoću dodajte sitno seckanu glavicu crnog luka i dinstajte dok ne postane staklast. Zatim dodajte jednu malu kiselu pavlaku i 2 dl pavlake za kuvanje. Lagano promešajte da se sastojci sjedine, a zatim začinite po ukusu – so, biber i malo vegete. Neka se sve lagano kuva oko dva minuta.

Recept Sanje Maletić svet novine svet portal

zi3000 / Getty Images

Potom dodajte 200 grama rendanog kačkavalja i tri supene kašike parmezana. Mešajte dok se sirevi potpuno ne otope i ne sjedine sa pavlakama u bogat, kremast sos.

U taj topli sos vratite propržene batake i karabatake. Ostavite ih da se krčkaju u sosu nekoliko minuta kako bi omekšali i upili arome.

Recept Sanje Maletić savršeno se slaže uz njoke ili pire krompir, a kao osvežavajući dodatak preporučuje se zelena salata sa seckanim rotkvicama i mladim lukom. Za potpuni doživljaj, poslužite uz čašu dobro ohlađenog belog vina.

Ukoliko tragate za jelom koje će oduševiti i goste i ukućane, ovaj recept Sanje Maletić je pravi izbor – topao, kremast, bogat, i izuzetno jednostavan za pripremu!



AUTOR: Svet

FOTO: Antonio Ahel/ATAImages