

Staro, vojvođansko jelo topi se u ustima, a pravi od sastojaka koje svi imaju u kući RECEPT
Valjušci sa slaninom imaju božanstven ukus
Starinski recepti su nešto što se u svim porodicama čuva kao porodično blago i prenosi s kolena na koleno. Jedan od takvih recepata su valjušci sa slaninom koji se najčešće nalaze na trpezama Vojvođana.

Foto: Pexels Boris Hamer
Ovom jelu koje se priprema od brašna i krompira poseban ukus daje propržena slaninica bez koje je Lalama dan nezamisliv.
Vljušci sa slaninom i prelivom od paradajza
Sastojci:
* 1 kg belog krompira
* 300 g brašna
* 2 jajeta
* malo soli
* 1 veća glavica crnog luka
* 200 g mesnate slanine
* 1 kašičica masti
* 150 g pirea od paradajza

Foto: Svetlana Belić
Priprema:
1. Krompir obariti zajedno s ljuskom, ocediti ga od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohladi.
2. Ohlađen krompir oguliti i ispasirati. Sjediniti ga s brašnom, jajima i malo soli, pa umesiti glatko testo.
3. Od testa oblikovati dve manje vekne. Vekne iseći na manje komade i oblikovati valjuščiće.
4. U šerpi zagrejati 3 litre vode da proključa. Spuštati pomalo šufnudli i kuvati ih nakon što isplivaju na površinu još 30 sekundi. Vaditi rešetkastom kašikom da bi se ocedile od suvišne tečnosti.
5. Za pripremu preliva crni luk očistiti i iseći na kockice, pa propržiti na rastopljenoj masti. Dodati slaninu isečenu na kockice i pržiti neprekidno mešajući dok slanina ne porumeni. Dodati pire od paradajza i sipati malo
vode da bi se dobila gustina sosa, pa kratko prodinstati.
6. Šufnudle preliti sosom i polako promešati. Poslužiti ih dok su još tople.
Ovaj i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu Bakina kujna.