svet

May 29, 2019 17:32

By

“Ne planiram da odlazim posle 28 godina!” Vesna Dedić se oglasila nakon što je emisija “Balkanskom ulicom” skinuta sa programske šeme RTS-a


Emisija Vesne Dedić “Balkanskom ulicom” nije se emitovala u podnevnom terminu u kojem se godinama emituje, već je umesto nje na kanalu RTS 1 puštena repriza serije “Biser Bojane”.

Obzirom na to da je serija ranije najavljena, do izbacivanja emisije “Balkanskom ulicom” očigledno nije došlo iznenada, već je tako odlučeno danima ranije.

Vesna je bila neprijatno iznenađena – u najmanju ruku. Njena emisija već 17 godina emituje se nedeljom na RTS, ali je poslednje 4 godine često skidaju sa programa.

“Često se zbog vanrednih događaja skida moja emisija, ali ja nemam prava da se mešam u odluku kolegijuma. Oni procenjuju koja je emisija važnija, pametnija, lepša. Međutim, prošle nedelje nije bilo reči o vanrednom događaju, već o planiranom emitovanju reprize serije “Biser Bojane”. Izbačena je moja premijera sa prof. Ljubom Dimitrijevićem, povodom 50 godina ansambla “Renesans“, kaže Vesna.

Ono što je naglasila jeste podatak da godinama rukovodstvu šalje mejlove tim povodom, ali na njih ne dobija odgovor.

“Ne planiram da odlazim sa RTS posle 28 godina. Znate, ja sam u ovoj kući bila urednik i voditelj najgledanijeg Jutarnjeg programa, autor najgledanije portretske emisije “Balkanskom ulicom”, jedan od autora “Evrovizije” u Beogradu. To su sve veliki i važni televizijski formati. Želim samo da od jeseni dobijem kao autor mogućnost da kao nekada radim kvalitetne jednočasovne intervjue u kojima će moji gledaoci uživati”, kaže Dedićeva ovim povodom za Novosti.

U saopštenju koje je poslao RTS navodi se sledeće:

“Pomenuta emisija nije jedina čije je emitovanje odloženo ili pomereno, a razlozi za to nisu uvek isti. Nekada su to sportske manifestacije, prenosi vanrednih državnih konferencija i ostalih važnih događaja. Naredna emisija “Balkanskom ulicom” emituje se u nedelju, u svom redovnom terminu.”

Podsetimo, emisija “Balkanskom ulicom” je sa 60 minuta, koliko je trajala, pre nekoliko godina skraćena na 35 minuta, što je autorku i voditeljku iznenadilo, pošto je to minutaža za kratke TV forme, a ne za intervjue kakve ona radi.

Takođe, povodom 15 godina emisije najavljeno je da će emisija opet biti emitovana u starom terminu – nedeljom u 14 časova, te da će trajati kao nekad – sat vremena.

“Dva dana pred emitovanje saopšteno mi je da se emisija skraćuje na pola sata i da je novi termin emitovanja 12.20. Kolegijum je procenio da bolji termin treba da ima nova emisija “TV ordinacija” i ja sam naravno kao dobar državni službenik poštovala tu odluku, ali me boli kada nisam u situaciji gledaocima da odgovorim na pitanje zašto sam im ukinula lepu porodičnu tradiciju za “oko ručka”, ističe autorka.

AUTOR: svet

FOTO: svet