svet

January 12, 2015 15:30

By

Vetar u leđa: Od Londona do Njujorka za samo pet sati

Aeroplane - Faro

Avion Britiš Ervejza (BA) prevalio je rutu od Njujorka Londona za rekordnih pet sati i 16 minuta, leteći skoro brzinom zvuka, tako što je posada vešto iskoristila veoma jak vetar “u leđa” iznad Atlantika, prenela je britanska štampa.

Prema izveštajima, avion Britiš Ervejza boing 777 na redovnoj liniji iz Njujorka za London, dostigao je iznad Atlantika brzinu od skoro 1.200 kilometara na sat, što je veoma blizu brzine zvuka, “uhvativši” izuzetno jak vetar koji mu je duvao u rep.

“To je kao jahanje na talasima. Neverovatno je koliko brzo možete ići. Nije neobično da imate vetar u rep od 160 kilometara na sat, ali oni su imali jači vetar. Ovo mora da je rekord”, izjavio je Alister Rozenšajn, bivši pilot BA, koji je na Boingu 747 leteo između Londona i Njujorka.

On je objasnio da svi piloti na severnoatlantskoj ruti pokušavaju da “uhvate” ovo jako strujanje sa zapada na istok, jer tako lete brže i štede gorivo, pa tako nije neobično da “uštede” i čitav sat na letu koji po redu letenja traje sedam sati.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija, Wikimedia