Vojvođanska štrudla svet portal svet Instagram printscreen
Svet

February 27, 2025 11:21

By

Ovom poslasticom Duškova majka je uvek dočekivala Jelenu i unuke: Starinska je, ali savršenog ukusa RECEPT

Vojvođanska štrudla omiljena je poslastica Duška Tošića

Duško Tošić obožava svoje rodno selo Orlovat pored Zrenjanina, tamo žive njegova majka Nikoleta koja ga uvek dočekuje s domaćim jelima koje je voleo od detinjstva. Vojvođanska štrudla je jedno od njih.

Vojvođanska štrudla svet portal svet

Ata images

Ovu starinsku poslasticu Nikoleta je pripremala i dok joj je u goste dolazila nekadašnja snajka Jelena Karleuša, ali je pop diva uvek radije uživala u domaćem voću iz svekrvinog voćnjaka jer ne jede kolače, dok bakinu štrdulu Atina i Nika obožavaju.

Vojvođanska štrudla je poslastica za koju je potrebno vreme i vešte ruke

* 20g kvasca
* malo mleka
* margarin
* 100g šećera
* 0.5l mleka
* oko 1kg brašna
* mak ili orasi za fil
* 4 žumanca

Vojvođanska štrudla svet portal svet

Pixabay / Tijanatix

* U posudu stavite kvasac, malo mleka, prstohvat soli i kašiku brašna. Ostaviti da kvasac nadođe.

* U drugoj, većoj posudu umutit pola margarina sa 100g šećera. i 4 žumanca. U to dodati uskisli kvasac, pola litra mleka i postepeno dodavati brašno dok ne dobijete testo odgovrajuće gustine.

* Testo dobro umesiti, a zatim ga ostaviti da odstoji oko sat i po vremena.

* Kada je testo dovoljno naaslo podeliti ga na 4 lopte. Svaku lopticu razviti u pravougaonik, namazati rastopljenim margarinom, a potom staviti fil po želji.

* Fil se pravi tako što se mak ili orasi prokuvaju sa šećerom i mlekom.

* Štrudle premazati belancima, a potom peći na 200 stepeni oko pola sata.

AUTOR: SVET

FOTO: ATA IMAGES, INSTAGRAM, PIXABAY