

Omiljena poslastica Duška Tošića poznatija je narodu kao sirotinjski kolač: Savršenog je ukusa i nema ko je ne voli
Duško Tošić obožava svoje rodno selo Orlovat pored Zrenjanina, tamo žive njegova majka Nikoleta koja ga uvek dočekuje s domaćim jelima koje je voleo od detinjstva. Vojvođanska štrudla je jedno od njih.

Ata images
Ovu starinsku poslasticu Nikoleta je pripremala i dok joj je u goste dolazila nekadašnja snajka Jelena Karleuša, ali je pop diva uvek radije uživala u domaćem voću iz svekrvinog voćnjaka jer ne jede kolače, dok bakinu štrdulu Atina i Nika obožavaju.
Vojvođanska štrudla je poslastica za koju su potrebne vešte ruke naših baka i majki
* 20g kvasca
* malo mleka
* margarin
* 100g šećera
* 0.5l mleka
* oko 1kg brašna
* mak ili orasi za fil
* 4 žumanca

Pixabay / Tijanatix
* U posudu stavite kvasac, malo mleka, prstohvat soli i kašiku brašna. Ostaviti da kvasac nadođe.
* U drugoj, većoj posudu umutit pola margarina sa 100g šećera. i 4 žumanca. U to dodati uskisli kvasac, pola litra mleka i postepeno dodavati brašno dok ne dobijete testo odgovrajuće gustine.
* Testo dobro umesiti, a zatim ga ostaviti da odstoji oko sat i po vremena.
* Kada je testo dovoljno naaslo podeliti ga na 4 lopte. Svaku lopticu razviti u pravougaonik, namazati rastopljenim margarinom, a potom staviti fil po želji.
* Fil se pravi tako što se mak ili orasi prokuvaju sa šećerom i mlekom.
* Štrudle premazati belancima, a potom peći na 200 stepeni oko pola sata.