svet

februar 18, 2016 11:00

By

#Winterfest2016 – Filip Ćirić: Za spajanje vina i hrane potrebno je iskustvo i stručno usavršavanje

filip ciric

Poslednji vikend u martu rezervisan je za hedonizam, uživanje u vinu i hrani, skijanju i dobrom provodu. Od 24. do 27. marta Winterfest će ugostiti predstavnike preko dvadeset vinarija iz Srbije i regiona, kuvare najpoznatijih restorana i gastro blogere. Festival ove godine organizuje Color Press Grupa sa Interfestom koji jednom godišnje organizuje najpoznatiji festival vina u Novom Sadu.

Ove godine kao i prethodnih program će biti raznovrstan, a pored vinske edukacije i salona, festival je dobio i dva gastro panela. Od degustacija vina i hrane do afterpartya i skijanja, svako će uživati. Cilj festivala je edukacija učesnika kroz vinske i gastro panele, interaktivne radionice, vinske izlete, takmičenje u kuvanju, vinski salon i kratak kurs o vinu.

Jedan od učesnika panela “Novi ukusi Balkana” biće i Filip Ćirić, kuvar, suvlasnik i kreator kuhinje restorana Homa, Beograd.

Na koji način vino poboljšava ukus hrane koju konzumiramo?

– Postoje dva mišljenja o spajanju vina i hrane. Jedan je da vino najbolje prija kada uz zalogaj hrane i gutljaj vina stvara novi ukus u ustima. Drugi je kada nakon progutanog zalogaja vino spere usnu duplju i da nove ukuse. Ja uživam u drugoj varijanti. A strukture i svojstva vina kao i hrane se slažu ili ne slažu i za to je potrebno iskustvo u najmanju ruku i stručno usavršavanje. Tako da vino doprinosi doživljaju obedovanja kao i još mnogi drugi aspekti koje prate taj čin. Koliko vino pomaže da naš obrok bude dobar toliko može i da odmogne. Zapravo pogrešan spoj hrane i vina manifestuje se kroz jako neprijatan ukus.

Uz koju hranu najbolje ide belo, a uz koju crno vino?

– Opšta definicija ne postoji. Mnoga bela vina mogu odlično da podrže jela sa crvenim mesom kao i crvena vina koja dobro idu uz jela sa ribom i povrćem. Uglavnom se uparivanje svodi na odnos masti u hrani i kiselina u vinu a bitno je i da začini u hrani budu komplementarni sa vinom. Preopširno je carstvo ukusa.

Da li srpska vinska scena može da parira regionalnoj i međunarodnoj?

– Vina na teritoriji Srbije se proizvode više od hiljadu godina tako da ja ne bi dovodio status srpskog vinarstva u pitanje. Pa zato mislim da su naša vina odlična i voleo bih da ima još više vinarija kako bi se borile za svetsko tržište i na taj način još jače predstavljale srpsko vino.

IMG_0688

Informacije o cenama smeštaja koje idu već od 69 evra za tri dana (u cenu uključen i „Vinski pasoš“) u MK Mountain Resort ili Jolly Kop Apartmanima, popustima, vinskom pasošu i programu možete pogledati na sajtu www.color.rs/winterfest2016/

Informacije za smeštaj i prevoz [email protected]
Informacije za program i izlagače [email protected]



AUTOR: Jelena Jovičić

FOTO: Color Press Grupa