

#Winterfest2016 Janoš Mesaroš: Slikarstvo i kuvanje povezuje publika i povratno zadovoljstvo zbog kojeg se ponovo latite kista ili varjače
Poslednji vikend u martu rezervisan je za hedonizam, uživanje u vinu i hrani, skijanju i dobrom provodu. Od 24. do 27. marta Winterfest će ugostiti predstavnike preko dvadeset vinarija iz Srbije i regiona, kuvare najpoznatijih restorana i gastro blogere. Festival ove godine organizuje Color Press Grupa sa Interfestom koji jednom godišnje organizuje najpoznatiji festival vina u Novom Sadu.
Ove godine kao i prethodnih program će biti raznovrstan, a pored vinske edukacije i salona, festival je dobio i dva gastro panela. Od degustacija vina i hrane do afterpartya i skijanja, svako će uživati. Cilj festivala je edukacija učesnika kroz vinske i gastro panele, interaktivne radionice, vinske izlete, takmičenje u kuvanju, vinski salon i kratak kurs o vinu.
Na gastro panelu „Food Around the World“ učestovaće i slikar Janoš Mesaroš, koji je rekao da mu je uvek lakše da na pitanja odgovara slikama, a ne rečima. Zbog toga će i slikarsku opremu poneti sa sobom na Kopaonik.
Priča se da se u kuhinji snalazite dobro kao i pored štafelaja?
– Kako da ne, prvo sam naučio da kuvam i tek kasnije sam naučio da slikam. Kuvanje je isti izazov kao kad stanem ispred štafelaja, kod kuvanja i kod slikanja važi jedno pravilo – ako nemaš kreativnu rutinu kuvaš i slikaš bez iskustva. Iskustvo je ono što dobiješ, kad nisi dobio ono što si želeo.
Šta najviše volite da kuvate, a šta da jedete ?
– Najbolje se snalazim kada kuvam u kotliću riblju čorbu, riblji paprikaš, gulaš, čobanac, pasulj i naravno uvek se stvori dobra energija, jer kotlić se uvek kuva za desetak osoba. Najradije jedem sve ono što se kuva u kotliću.
Da li ste u svojoj kuhinji primenili neke od svetskih trendova – brzo spremljeno, zdravo, organski…?
– Probao i odmah odustao, da li možete da zamislite jednog pravog Vojvođanina, a to jesam, da koristim neke egzotične začine koje je užasno teško nabaviti i pokvarim jedan savršeni pileći paprikaš sa noklicama. Što se tiče organskih proizvoda, mi smo u kući proizvodili samo organske proizvode, a da to nismo ni znali, to je sad malo trend, uostalom 21. vek je vek prevare, ko voli nek izvoli.
Koja to nit povezuje slikarstvo i hranu (kuvanje)?
– Publika, slikarstvo je razonoda za oči, a hrana za dušu. Povratno zadovoljstvo zadovoljava svakog stvaraoca da se ponovo, ponovo i ponovo lati kista ili varjače.
Informacije o cenama smeštaja koje idu već od 69 evra za tri dana (u cenu uključen i „Vinski pasoš“) u MK Mountain Resort ili Jolly Kop Apartmanima, popustima, vinskom pasošu i programu možete pogledati na sajtu www.color.rs/winterfest2016/
Informacije za smeštaj i prevoz [email protected]
Informacije za program i izlagače [email protected]