svet

July 4, 2014 16:55

By

Za ljubitelje ekstremnih sportova: Planina Zlatar dobija Adrenalinski park

ID-10084322

Turističko sportski centar “Zlatar” i rukovodstvo opštine Nova Varoš u prethodnoj godini su uložili velika sredstva i napore da obogate turistički sadržaj Zlatara, vrate stare i dovedu nove turiste na ovu planinu, a onima sklonim posebnoj avanturi od sledeće nedelje biće na raspolaganju i Adrenalinski park.

Prema rečima direktorke Turističke organizacije Nova Varoš, Ivane Novaković rekonstruisan je hotel “Panorama”, a sadržaji su prilagođeni potrebama savremenih turista, omladini i deci školskog uzrasta.

“Stari koncept hotela zamenjen je novim, funkcionalnim sadržajima – renoviranim sobama, restoranom, prijemnom holom, pres i konferencijskim salama, kompletno rekonstruisanim zatvorenim bazenom koji će u narednih nekoliko dana biti spreman za posetioce”, rekla je Novakovićeva Tanjugu napomenuvši da hotel raspolaže ukupnim kapacitetom od 215 ležajeva.

Vrata svog objekta, navodi dalje ona, otvorio je i Zlatarski Zlatnik, jedan od renomiranijih objekata na Zlataru, a posetiocima su na raspolaganju i hotel „Jelena“, vile: „Zlatarski san“, „Elit“, „Darija“, „Zorka“, „Diva“, Kuća za odmor „Zlatar Holiday Home“, motel „Zlatarsko jezero“, Etno eko selo „Vraneša“ i mnogi drugi pružaoci privatnog smeštaja.

“Boravak turista na ovoj planini upotpunjen je Adrenalin parkom, koji će sledeće sedmice biti otvoren. Nalazi se u neposrednoj blizini hotela „Panorama“ , a namenjen je svima koji vole zabavu, avanturu i provod”, ističe Novakovićeva.

Sastoji se od platformi na drveću između kojih su prepreke koje od korisnika traže izdržljivost, hrabrost, višak adrenalina i avanturistički duh. Park je, objašnjava ona, drugi po veličini u Srbiji, za uzrast od 15 do 30 godina, pogodan kako za rekreaciju i vežbe tako i za takmičenja. Dužina parka je 340 m, od čega je 190m “zip-lajn” sistem i 150 m prepreka, kao što su viseći kanapi, horizontalne merdevine, balans greda, cik-cak gredice, paukova i tarzan mreže i mnoge druge.

Prosečna visina platformi je pet metara. Park je 100 posto siguran, kao i oprema koja je atestirana. Kroz ceo park pruža se sigurnosna sajla, a pre početka avanture prolazi se obuka na “zemlja parku”.

“Za letnju sezonu pripremljene su, takođe, prstenaste staze za šetnje po planini i turistima su obezbeđeni bicikli koje se iznajmljuju u hotelu „Panorama“. Posetiocima koji vole grupne sportove, na raspolaganju su tereni za fudbal, košarku i odbojku, koji se trenutno natkrivaju i imaće adekvatne podloge, a tu je i zatvorena sala za vežbanje u okviru hotela”, naglašava Novakovićeva. Prema njenim rečima, veliki broj sportskih ekipa je zainteresovan da odradi pripreme na Zlataru, pa se sprovode potrebni radovi, kako bi imali adekvatne uslove.

Seoska domaćinstva opštine Nova Varoš su, takođe, spremna da prihvate goste koji nameravaju da svoje odmore provedu u seoskom ambijentu uživajući u potpunoj udobnosti ruralnih područja.

Kao i do sada, Specijalni rezervat prirode „Uvac“, realizovaće edukativne plovidbe – krstarenja uvačkim jezerima za sve ljubitelje beloglavog supa i nedirnute prirode, a na Zlatarskom jezeru se očekuje otvaranje Vizitorskog centra i postavljenje pontonske plaže sa bazenom za decu, kao i teren za odbojku na pesku, dodaje direktorka.

Nova Varoš posetiocima nudi i bogato kulturno-istorijsko nasleđe, svedočanstvo o susretu različitih kultura i religija.

Posebnu dragocenost čine crkve brvnare, nastale kao izraz posebnih uslova života i dokaz stvaralačkih sposobnosti čoveka, a tu su i mnogobrojni manastiri – „Dubnica“, manastir „Kozme i Damjana“, „Joakima i Ane“.

Vekovno prisustvo Otomanske imperije obojilo je ovaj prostor multikulturalnošću, ostavljajući brojne spomenike islamske kulture-džamiju, mezare, ševrdane, a posetioci ljupke varoši mogu uživati i u izložbama Zavičajnog muzeja i Galeriji „Kvadratura kruga“, zaključila je direktorka Turističke organizacije.

Izvor: Tanjug
Foto: freedigitalphotos