svet

September 30, 2013 10:52

By

Žarko Jokanović posetio Jovanku Broz i ispunio joj najveću želju: Čitav sistem urotio se protiv bespomoćne žene!

JokanovicBroz
– Prvi primerak knjige dobio sam iz štamparije u petak i odmah ga odneo u bolnicu. Jovanka nije mogla da govori, ali je razumela sve što sam joj rekao. Kada je lekarka pokušala da joj uzme knjigu iz ruke, nije uspela. Jovanka ju je čvrsto držala u ruci i dok sam odlazio. Skoro četiri decenije traje agonija Jovanke Broz, žene koja je bez krivice proglašena krivom, stavljena u kućni prtvor i lišena svih građanskih prava – kaže ekskluzivno za Dobar život.com Žarko Jokanović, autor najintrigantnije ispovesti koja se u poslednjim decenijama pojavila na ovim prostorima.

Grčka Kraljica Frederica i Jovanka Broz 1955.
Prva dama nekadašnje Jugoslavije opčinjavala je domaću i svetsku javnost, pleneći svojom raskošnom lepotom i dostojanstvenim držanjem, očaravajućim osmehom i prepoznatljivom punđom, uvek besprekorno doterana i elegantna. Pred kraj Titovog života, nasilno je odvojna od njega, a posle njegove smrti postaje najproganjanija žena na prostorima bivše Jugoslavije. O njenim zaslugama bilo je zabranjeno govoriti, dok su se o njoj perfidno plasirale najmonstruoznije laži – pa čak i to da je ili Zapadni ili sovjetski špijun. A nije bila ništa od toga – kaže autor jedine autorizovane ispovesti Jovanke Broz i za portal Dobar život.com prenosi reči Jovanke Broz: Bog mi je dao divan život pored Tita. Ali, koliko godina mi je bilo lepo – još više godina sam bila progonjena, mučena i zlostavljana.

Bog mi je dao divan život pored Tita. Ali, koliko godina mi je bilo lepo - još više godina sam bila progonjena, mučena i zlostavljana, prenosi za portal Dobar život.com reči Jovanke Broz Žarko Jokanović

Bog mi je dao divan život pored Tita. Ali, koliko godina mi je bilo lepo – još više godina sam bila progonjena, mučena i zlostavljana, prenosi za portal Dobar život.com reči Jovanke Broz Žarko Jokanović

Na ovo, Žarko Jokanović ima nedvosmislen komentar:
Čitav jedan sistem, sa svim svojim mehanizmima moći urotio se protiv jedne bespomoćne žene. Bestidno bezakonje i nasilje kojem je izložena, ući će u anale beščašća i srama jedne države!

Dragocenu ispovest Jovanke Broz autor Žarko Jokanović preneo je, po njenoj želji, doslovce i bez cenzure

Dragocenu ispovest Jovanke Broz autor Žarko Jokanović preneo je, po njenoj želji, doslovce i bez cenzure

Svojim činom, Žarko je rešio da tu nepravdu makar delimično ispravi. Ipak, od najave ove dragocene ispovesti, koja je mesecima pre svog izlaska uzburkala duhove na ovim prostorima, u javnosti je provejavalo pitanje kako su saradnja i prijateljstvo Žarka Jokanovića i Jovanke Broz započeli. Žarko do ovog trenutka nije osećao potrebu da bilo šta objašnjava. Sada, ekskluzivno za portal Dobar život.com, otkriva detalje početka njihovog poznanstva.

JokanovicBroz-5

Sa Jovankom Broz stupio sam u kontakt 2005. godine, sa željom da joj pomognem. Imali smo zajedničke prijatelje, pa je možda to presudilo da ima poverenja u mene i da mi otvoreno i bez zazora ispriča mnoge detalje iz svoga života. Znao sam da živi u strašnim uslovima, ali priča koju sam čuo od nje bila je još drastičnija. Bila je zatočena u kući koja prokišnjava i nema grejanja, bez zdravstvene knjižice i ličnih dokumenata. Zamolio sam ministra Rasima Ljajića da joj pomogne i on je učinio prvi korak.

Nedavno, nakon poslednje provale u kuću u kojoj živi, iz koje su, između ostalog, ukradene i njene zabeleške i prepiska sa državnim, partijskim i vojnim vrhom, rekao sam joj da bih objavio to o čemu mi je svih ovih godina pričala, jer smatram da je za istoriju izuzetno važno da se čuje i njena priča, a ne samo priča njenih progonitelja. Važno je da se to uradi dok je ona živa, da bi se izbegla bilo kakva manipulacija. Pristala je, ali je naglasila:

Za mene je jako važno, ako biste nešto pisali, da to bude baš onako kako sam rekla. Ako se nešto iz jednog konteksta izvuče, onda to izgubi značenje. Zato sam svaku izgovorenu reč Jovanke Broz doslovce preneo, jer ona zaslužuje da se konačno čuje i njena reč. Bez cenzure!
JokanovicBroz-7

Razgovori Jovanke Broz i Žarka Jokanoviča objavljeni su kao feljton u Blicu u 33 nastavka, pod nazivom: Živim iz inata da bih ispravila nepravdu, uz dogovor da ih kasnije dopune za knjigu. To su i radili, sve do njenog odlaska u bolnicu. A u bolnici, gde ju je posećivao svakoga dana, katkada i dva puta dnevno, nastavili su da vode razgovore koji su sada zabeleženi u knjizi Jovanka Broz – Moj život, moja istina.

– Ova knjiga je bila želja Jovanke Broz i obećanje koje sam joj dao da će se konačno saznati i njena istina, da ćemo njome preknuti niz monstruoznih laži i intriga koje su o njoj plasirane. Njoj je do ove knjige jako stalo, tako da je u bolnici, zajedno sa svojom sestrom Nadom izabrala fotografiju za naslovnu stranu, videla je prelom knjige pre odlaska u štampu, fotografije koje su unutra, a ima ih više od 80 i ne zna se koja je od koje lepša. Znala je da je svaka njena reč doslovce preneta. Bila je srećna zbog toga i zato je rekla da stoji iza svake reči napisane u ovoj knjizi. Zato je ovo jedina knjiga sa potpisom Jovanke Broz.

SAMSUNG
Žarku Jokanoviću, uspelo je ne samo da objavi priču koju su mnogi decenijama priželjkivali da dobiju i potpišu, već i da sada teško bolesnoj Jovanki Broz ispuni najveću želju: da svojim rukama dotakne knjigu u kojoj je, konačno, njena neverovatna i uzbudljiva ispovest.

U sredu, 25. septembra pričao sam sa njom u bolnici. Obećao sam joj da ću joj doneti prvi primerak knjige, čim izađe iz štamparije, da ga pogleda. Nikada se nije desilo da ne ispunim obećanje koje sam joj dao. Bila je nasmejana, a na rastanku mi je dugo mahala – otkriva mi Žarko.

Zajedno sa svojom sestrom Nadom, jovanka Broz je birala fotografije koje su u knjizi, a ima ih više od 80 i ne zna se koja je od koje lepša

Zajedno sa svojom sestrom Nadom, jovanka Broz je birala fotografije koje su u knjizi, a ima ih više od 80 i ne zna se koja je od koje lepša

U četvrtak njeno stanje se pogoršalo i stavljena je na aparat za disanje. Prvi primerak knjige dobio sam iz štamparije u petak i odmah sam ga odneo u bolnicu. Želeo sam da ispunim obećanje koje sam joj dao. To mi je bilo važnije od svega. Doktorka joj je rekla da sam tu i da sam doneo knjigu. Razumela je, klimnula glavom i otvorila šaku da uzme knjigu, koju je, potom sve veme čvrsto držala u ruci. Rekao sam joj da je knjiga konačno gotova i da će se zauvek znati i njena istina. Pričao sam joj, bodrio je, hrabrio… Nije mogla da govori, samo bi katkad klimnula glavom, pokušavajući da otvori oči. Razumela je sve što sam joj rekao. Kada je lekarka pokušala da joj uzme knjigu iz ruke, nije uspela. Jovanka je čvrsto držala. I kada sam odlazio, knjiga Jovanka Broz – Moj život, moja istina je i dalje bila u njenoj ruci. Bar delić pravde i sreće za ovu izuzetnu ženu! – emotivno kaže Žarko.

Dočekala je svoju istinu: Jovanka Broz

Dočekala je svoju istinu: Jovanka Broz

Ovu izuzetnu knjigu o kojoj će tek biti reči u danima i godinama koje dolaze objavio je Blic za teritoriju cele bivše Jugoslavije. Prevedena je i na hrvatski jezik. Biće u prodaji od 1. oktobra na svim kioscima i u svim knjižarama, a moći će da se naruči i preko sajta PTT Srbije.

Za Žarka Jokanovića najvažnije je samo jedno: da je Jovanki Broz ispunio najveću želju.

Izvor: dobarzivot.com