
Zdravo dok se ne pretera: Ovo su namirnice koje su štetne ako ih jedete previše
Koliko smo puta samo čuli da preterivanje nije dobro, bez obzira na to u čemu se preteruje. Ipak, evo još jednog takvog saveta, ovog puta u vezi s prehrambenim namirnicama koje su zdrave sve dok sa njima ne preterate.
1. Spanać
Izvor je belančevina, vlakana, vitamina i minerala, a pomaže i u očuvanju vida. Međutim, spanać sadrži i velike količine oksalata, materije koja pospešuje stvaranje bubrežnog kamenca, zbog čega treba da ga jedemo umereno.
2. Pomarandže i paradajz
Ako se konzumira u prevelikoj količini, kiselina u pomorandžama i paradajzu može da poremeti želudac i stvori intezivnu gorušicu, pa čak i povraćanje. Zato se preporučuje ne više od dve narandže ili paradajza dnevno.
3. Tunjevina u konzervi
Ako jedete prečesto tunjevinu iz konzerve, postoji opasnost da će vam se organizam „predozirati“ živom jer taj element „krasi“ tunjevinu. A preterani unos žive može da dovede do slabljenja vida, pogoršanog sluha, narušene koordinaciju, a i do slabosti u mišićima. Zato ograničite tunjevinu na maksimalno dve konzerve nedeljno.
4. Soja
Ako je konzumirate umereno, soja će povoljno uticati na holesterol i krvni pritisak, ali ako preterate, soja može da spreči absorbovanje gvožđa i prouzrokuje anemiju. Zato ne jedite više od jedne porcije soje dnevno.
5. Brazilski orah
Ova fina grickalica bogata je belančevinama, vlaknima, esencijalnim masnim kiselinama i selenom, a smanjuje holesterol i krvni pritisak. Međutim, u prevelikim količinama selen može da bude toksičan i uzrokuje gubitak kose, krte nokte, dermatitis i neurološke probleme.
6. Voda
Hidratacija organizma ključna je za dobro zdravlje, ali preterana konzumacija najzdravijeg piće na planeti otapa natrijum u telu, a preniski nivo natrijuma može da poremeti moždane funkcije. Kako znati da li pijete previše vode? Ako vam je mokraća uvek prozirna, smanjite unos vode.