svet

septembar 4, 2014 18:00

By

U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Filip Ćirić: Sve što skuvam volim i da jedem

 Filip-Ciric-2

Više nema smisla pisati „bližimo se konferenciji Food Talk“, jer smo došli do korak od nje. Svi koji znaju kako je bilo prošle godine ili su od prijatelja slušali o konferenciji na kojoj se mnogo toga saznalo, ali i odlično provelo, odavno su sve svoje obaveze tako rasporedili, da sutra – kad dođu – nigde ne žure.

Filip Ćirić, šef i vlasnik restorana „Homa“, kojeg je televizijska publika početkom godine upoznala kao sudiju u kulinarskom takmičenju „Moja kuhinja, moja pravila“, polako nas uvodi u temu kojom će se baviti na Salašu 137, a to je novi gastro koncept:

„Nekad se mislilo da prefinjena hrana mora da ima isti takav servis i ambijent, pa je sve to odbijalo ljude, jer je taj koncept preskup. Neko vreme je bila jako aktuelna molekularna gastronomija. Išlo se na to da se sirovine što više preoblikuju. Što je njihov izgled bivao neočekivaniji, to se smatralo većim uspehom, ali se vremenom takav pogled promenio, jer je mnogo toga postalo svakodnevno. Ljudi, koji odlučuju o gastro ponudi, shvatili su da je „bistronomy“ koncept najprihvatljiviji, jer se ide na to da ukusi budu što finiji, ali i što pristupačniji potrošaču. Zasniva se na tome da se ne potencira ekskluzivnost restorana i servisa, a do izuzetnog ukusa hrane dolazi se pažljivim pristupom namirnicama, među kojima su i one jeftinije. Tako se pravi fina sinteza luksuza i jednostavnosti“, kaže Filip i objašnjava kako to sve izgleda u njegovoj praksi:

„Ove sezone sam mnogo koristio šumske pečurke (sunčanicu, lisičarku i crnu trubu) i jagodičasto voće (maline, kupine, borovnicu, ogrozd, koji je bio pravi hit). Bliži se vreme šumskih jagoda, a ovih dana se mogu kupiti veoma dobre šljive i smokve. Čim se na tezgama pojavi neko novo voće ili povrće, odmah se nađe u „jelu dana“. Na taj način pravim ravnotežu između definisanog i sistematizovanog jelovnika, koji se menja svakih šest meseci, i jela koja su plod trenutne inspriacije“, kaže Ćirić, a na pitanje da li inspiracija ima veze sa onim što on voli da vidi u svom tanjiru, Filip kaže:„Teško je raditi nešto ako nemaš lični odnos prema tome. Sve što kuvam, volim i da jedem.“

Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDEa sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.

Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.

Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.

food talk

Autor: Life Content
Foto: Dragana Paramentię/Restoran Homa