

Obožavate ćufte iz Ikee? Mi vam donosimo orginalni recept za njihovu pripremu
Švedske ćufte – Juneće kuglice u sosu od pavlake i senfa
Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci:
* 400 g mlevene junetine
* 1 manja glavice crnog luka
* 1 jaje
* 3 čena belog luka
* 1 kašika seckanog peršuna
* 4 pune kašike prezli
* 1 ravna kašičica mlevene paprike
* mleveni biber
* ulje
* so
Pročitajte: Pikantni ručak probudiće sva čula u vama – Sočne krmenadle u džakarta sosu (recept)

Foto: Ženja Aćimović
Za sos:
* 2 kašike gustina
* 250 ml juneće supe iz kocke
* 100 ml pavlake za kuvanje
* 1 kašičica senfa
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati.
2. U činiji sjediniti mlevenu junetinu, crni i beli luk, jaje, prezlu, mlevenu
papriku, malo soli i bibera. Dobro izmešati da bi se dobila ujednačena
smesa.
3. Od pripremljene smese dlanovima oblikovati kuglice težine 50 g.
Propržiti ih na vrelom ulju sa svih strana da porumene, pa ih izvaditi iz
masnoće i ostaviti na toplom.
4. U masnoću od mesa dodati gustin i propržiti. Sipati juneću supu i
pavlaku za kuvanje, pa dobro izmešati žicom. Dodati senf i posoliti po
ukusu, pa kratko prokuvati.
5. U pripremljeni sos ubaciti pržene ćuftice, te sve zajedno prokuvati
desetak minuta. Ako je sos previše gust, po potrebi sipati još malo supe ili
vode.