

Kolač koji ne treba da se peče, savršen za vrele letnje dane: Griz štanglice RECEPT
Griz štanglice – Jednostavni kolačići bez pečenja, pripremljeni od svega nekoliko osnovnih sastojaka
Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.
Priprema: 30 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 50 g putera
* 50 ml ulja
* 200 g pšeničnog griza
* 400 ml vode
* 250 g šećera
* 1 vanil-šećer
* 10 g cimeta
* 1 kašičica kakaoa
Za čokoladnu glazuru:
* 100 g čokolade
* 30 g putera
* 50 ml mleka
Pročitajte: Torta koju će vaše dete poželeti za rođendan – Čokoladna sa oreo keksom, raj za nepca (recept)

Ženja Aćimović
Priprema:
1. U šerpici sjediniti vodu, šećer, vanil-šećer, kakao i cimet. Kuvati nakon
što smesa proključa još 5 minuta, a zatim izmaći s ringle.
2. U drugoj šerpici sjediniti puter i ulje, pa zagrevati dok se puter ne
rastopi. Dodati griz i kratko propržiti na umerenoj temperaturi, neprekidno
mešajući, dok griz ne dobije žućkastu boju.
3. U griz sipati šerbet iz prve šerpe, pa dobro izmutiti žicom i nadalje
kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
4. Smesu izliti u nauljeni četvrtasti kalup dimenzija 20×20 cm i ostaviti je
da se stegne.
5. Za pripremu čokoladne glazure u šerpici sjediniti izlomljenu čokoladu,
puter i mleko, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se sastojci ne
rastope i sjedine. Prohlađenu glazuru preliti preko ohlađene smese u
kalupu.
6. Kolač ostaviti u frižideru da se ohladi i stegne, a zatim ga iseći na
štanglice.