

Aranđelovdan kod Brene ne može da prođe bez sarme: Otkrivamo vam najbolji recept za ovaj specijalitet
Recept za sarmu koja je neizostavna na Breninoj slavskoj trpezi
Aranđelovdan je krsna slava porodice Živojinović, a tim povodom u njihovom domu na Bežanijskoj kosi okupe se brojni prijatelji. A, pored dobre muzike koja je neizostavna kada se mnoštvo muzičara nađe na istom mestu, na slavi kod Lepe Brene neizostavna je i dobra hrana, a sarma pre svega. Za nju su i ove godine, kao i svih prethodnih bili zaduženi Boba i Viktor koji recept za sarmu koja se priprema u njihovom domu i dalje čuvaju u tajnosti.

Instagram printscreen
Kao i uvek, i ove godine bilo je veselo dok se pripremala trpeza za slavu Živojinovića, a Viktor je objavio snimak na kome se vidi kako priprema Breninu čuvenu sarmu
Recept za sarmu koji će oduševiti goste
Sastojci:
listovi od 2 glavice kiselog kupusa
1 gk mešanog mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
150 gr domaće pečenice
1 manja šolja pirinča
slatka crvena paprika, mešavina začina, biber, lovorov list
malo ulja
domaća slanina i suva rebra po potrebi

Instagram printscreen
Priprema:
Crni luk sitno iseckati i propržiti. Kada luk poprimi zlatkastu boju dodati mu mleveno meso i sitno iseckan beli luk, dinstati pet minuta. Tome dodati sitno seckanu dimljenu pečenicu, a potom i mlevenu papriku, biber i mešavinu začina, sve prodinstati još dva minuta. Na kraju dodati šolju opranog pirinča. Smesu stavljati u očišćene liske kupusa i motati u sarmu. U veću nauljenu šerpu poređati listove kupusa (one koje su vam popucale) a potom na njih ređati sarmu. U sredinu staviti parčiće slanine i suva rebra ili dimljene kosti. Posle svakog reda sarme posuti malo crvene, mlevene paprike i staviti po dva, tri lista lovora. Kuvati na tihoj vatri tri, četiri sata.
Dodatni savet: Važno je kupus dobro oprati u hladnoj vodi kako bi se oslobodio od viška soli.