Gorica Nešović
Svet

March 12, 2022 14:15

By

Bila je paralisana kada je čula tešku DIJAGNOZU: Gorica Nešović o borbi sa “tihim ubicom”, evo šta joj je spasilo život!

Harizmatična radio – voditeljka Gorica Nešović više od tri decenije publiku širom naše zemlje svakog jutra uveseljava svojim entuzijazmom, fantastičnim anegdotama, interakcijom sa publikom, ali savršenim tandemskim rado sa kolegom Draganom. Iako nam putem prijemnima deluje veoma razdragano, puno energije i čilo, Gorica se u privatnom životu suočava sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, a to ovoj temi je govorila javno, kako bi pomogla ljudima koji se nalaze u sličnoj situaciji, a ne znaju da protumače simptome. U njenom slučaju dijagnostikovana je šećerna bolest, koja ju je paralisala nakon saznanja.

— Kada sam saznala da imam dijabetes – bio je to šok za mane. Mislila da to nekako moraš da osetiš, da osetiš da nešto nije u redu. Na primer, da sam stalno žedna, kao što mnogi kažu da je to jedan od prvih znakova za uzbunu. Ali ja nisam imala baš nikakve simptome. Baš ništa! Smršala sam naglo, to je tačno, ali pre toga sam promenila način ishrane. Mediteranska i ajurveda kuhinja su mi se dopale, krenula sam na jogu, htela sam da dovedem kilažu u red. Zato mi nije bilo čudno što gubim kilograme — istakla je  je voditeljka za eKliniku i nastavila:

—  E, odjednom, noge su mi nenormalno otekle. Cele noge. Nemam pojma šta se dešava. Naravno, koga drugo da pitam nego lekara. Odem da vidim šta je. Normalno, prvo su mi izvadili krv. I, uveče, zovu me iz laboratorije. Muk. Šok. Nisam ni znala šta to tačno znači. Znala sam da je do sedam normalna visina šećera. E onda, iskreno da vam kažem, ne sećam se ničega više. Toliko sam se uplašila. Toliko sam bila u šoku. Nisam imala pojma šta da radim, šta se sada dešava, zašto toliko visoki šećer, kako nisam osetila. Odakle?? Bezbroj pitanja u glavi, bezbroj dilema, preslišavanja. I, otišla sam na endokrinologiju. Tamo su mi život spasili. Bukvalno. Spasli su me jer su mi promenili pogled na život. Tada sam shvatila da smo svi primitivci jer ne idemo kod doktora uopšte! Svi mislimo: “Zdrav sam, ništa me ne boli.” Ni ja nisam išla na redovne preglede, priznajem – govorila je u dahu voditeljka, a potom je dodala:

Pročitajte: Nakon nasilja i razvoda, suočila se i sa RAKOM: Ispovest Mine Lazarević će vas potpuno paralisati!

— Inače, pre nego što sam saznala da imam dijabetes, osećala sam veoma često da sam baš umorna. Ali, naravno pripisivala sam to godinama, poslu, jer deceniju i po ustajem u četiri sata ujutru. Teško je nadoknaditi te sate sna. Ali, kada mi je doktorka otkrila strašnu istinu da tako visok šećer u krvi imam bar 10 godina unazadDa je on tu tavorio, čučao i skrivao se u meni – tek tada sam shvatila zašto taj prokleti dijabetes zovu „tihi ubica“. Strah me je obuzeo, ali znala sam da sada treba da slušam lekare .

Danas živi po određenim pravilima, kako bi njena stvarnost bila kao pre bolesti, a naročito je obazriva tokom pandemije virusa korona. Sa pubikom je podelila i kako je tekao proces lečenja nakon dijagnoze,

— Ležala sam u bolnici dve nedelje. Posle te dve nedelje rezultati su bili mnogo bolji, pa još bolji. Organizam se lepo oporavio, osećam se dobro. Više nisam tako umorna. Ali, molim vas: merite šećer, odmah, sada! Naučite iz moje priče. Sada sam na insulinu, četiri puta dnevno insulin, šest puta dnevno merim šećer u krvi, merim se na vagi jednom dnevno. Svi rezultati su u granicama normalnog. Vodim dnevnik — završava voditeljka za eKliniku.

Pročitajte: Bliži se STOTOJ godini, ali ne može da zaboravi fatalnu Milenu Dravić: Upoznajte prvog MUŽA čuvene glumice! (FOTO)

AUTOR: SVET

FOTO: Rts Ordinacija/printscreen