Svet

14 Novembra, 2020 13:46

Cecina vila u SLUČAJU RATA postaje SKLONIŠTE!

Vila Cece Ražnatović u Aja Napi u slučaju opasnosti biće pretvorena u sklonište što svedoči i tabla na ogradi piše novi SVET koji je u prodaji!

Cecina vila se nalazi blizu granice koju kontrolišu snage UN

“Na svakoj kući na Kipru stoje table kao obaveštenja gde građani u slučaju opasnosti ili napada mogu da se sklone. Na stranu što postoji veliki broj bunkera, skloništa i neke privatne vile koje su građene od čvrstih materijala i imaju podrume predviđene su za spasavanje građana. Jedno takvo obaveštenje nalazi se i na ogradi kuće popularne pevačice, priča nam naš sugrađanin koji dugo godina živi i radi na Kipru.


Da se razumemo, opasnost da se invazija Turske iz 1974. ponovi su jako male, ali ovo je, za ne daj bože. U slučaju neke opasnosti građani bi bili smešteni u te objekte, samim tim i Cecinu kuću, a država bi regulisala plaćanje računa, vode, struju, hranu… Sve je organizovano i spremno. Paketi sa vodom, lekovi… Ranijih godina se vršila procena koja od kuća ispunjava te uslove, merila se kvadratura, materijal, ventilacija… I na kuću koja bi prošla proveru, okačena je ova tabla. Aja Napa je posebno strateški bitna jer je relativno blizu ‘Zelenoj zoni’, zapravo granici koju kontroliše UN između ‘slobodnog’ i okupiranog dela Kipra. I dan danas, Kiprani su obavezni svake godine da se jave u vojsku, da obnove znanje iz rukovanja oružjem i pružanja prve pomoći, da bi mogli da se brane dok ne stigne pomoć iz Grčke. Ne znam da li znate, ali prva zemlja koja je Kipru priskočila u pomoć i poslala namirnice i oružje da se odbrani bila je Jugoslavija. To ovde ljudi ne zaboravljaju i uvek naše ljude od srca prihvataju. Postoje i srpske ulice, a Tito je imao bistu u Nikoziji. Većina autoputeva je projektovana tako da mogu da posluže kao piste za poletanje i sletanje aviona“, završava izvor priču za SVET.

Novinar magazina SVET ispred Cecine vile, a u donjem levom uglu na ogradi stoji tabla sa obaveštenjem

Anastasija i Veljko nisu rođeni kada je kuća kupljena, tako da ni ne znaju da su u slučaju opasnosti obavezni da prime sugrađane u svoj podrum.


Najnovije na portalu Lepota&Zdravlje

AUTOR: IVAN GAJIĆ/SVET

FOTO: RAJKO RISTIĆ/SVET i IVAN GAJIĆ/SVET